FBI ilk kez itiraf etti

ABD, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun milyonlarca kişiyi dinleme skandalını tartıştığı bir dönemde FBI Başkanı Robert Müller'den bir itiraf geldi. FBI, ABD topraklarında insansız hava araçlarıyla istihbarat topladığını ilk kez açıkladı.

FBI ilk kez itiraf etti
20 Haziran 2013 Perşembe 10:57 tarihinde eklendi.
ABD Senatosu'nun sorularını yanıtlayan FBI Başkanı Robert Müller, insansız hava araçlarının ABD sınırları içerisinde de istihbarat toplamak için nadiren kullanıldığını söyledi.
 
ABD Senatosu'nda dün Adalet Komisyonu'nun karşısına çıkan Müller, Senatör Chuck Grassley'nin, "FBI, ABD topraklarında istihbarat toplamak için insansız hava aracı kullandı mı?" sorusuna şu cevabı verdi: "Evet, ancak çok nadiren oldu bu. Çok özel durumlarda, böyle bir kapasiteye ihtiyaç duyulduğunda insansız hava araçlarına başvuruldu."
 
Federal Soruşturma Bürosu Başkanı Müller, 20 FBI ajanının, insansız hava araçları gözetleme veri tabanına ulaşma hakkı bulunduğunu belirtti.
 
'KURALLAR İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ' 
FBI Başkanı Robert Müller, Hukuk Komitesi'nin karşısına çıkmadan önce yaptığı açıklamada, insansız hava araçları programının kullanım kurallarını belirlemek için bir çalışma yürüttüklerini söylemişti.
 
FBI Başkanı Robert Müller, ABD topraklarında insansız hava araçlarıyla nadiren de olsa istihbarat topladıklarını söyledi.
 
ABD Başkanı Barack Obama, insansız hava araçlarını özellikle Pakistan, Afganistan ve Yemen'de Taliban ve El Kaide militanlarına karşı kullanılmasına izin veriyor. İnsansız hava araçları aracılığıyla saldırı Obama'nın yazılı emriyle mümkün.
 
ABD'li yetkililer, ülke içerisinde insansız hava araçları kullanıldığına dair iddialara şimdiye kadar sessiz kalmayı tercih ediyorlardı.
 
MEKSİKA SINIRINDA DA KULLANIYOR 
Ancak FBI'ın yanı sıra ABD İçişleri Bakanlığı'nın da Meksika sınırında kontrol amaçlı insansız hava araçlarını kullandığı biliniyor.
 
ABD Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı açıklamada, savaş bölgeleri hariç, insansız hava araçlarıyla saldırıların çok katı kurallara bağlanması gerektiğini söylemişti.

NTV