FBI'ın 191 sayfalık Jobs raporu

FBI, Steve Jobs hakkında 191 sayfalık bir rapor yayımladı. Raporda, Jobs'ın üniversitedeki not ortalamasından Komünist partisiyle ilişkisi olup olmadığına kadar birçok detay yer alıyor.

FBIın 191 sayfalık Jobs raporu
10 Şubat 2012 Cuma 11:57 tarihinde eklendi, 1.056 kez okundu.

 

Steve Jobs'un henüz dünyanın en ünlü dahilerinden biri olarak tanınmadığı 1991 yılında, FBI'ın Jobs hakkında oldukça kapsamlı bir araştırma yaptığı ve sonuçları raporladığı ortaya çıktı.
 
Wall Street gazetesinin 'Enformasyon Özgürlüğü Yasası'na dayanarak yaptığı teklif üzerine FBI, raporu, detaylı bir düzeltme çalışması sonrasında, röportaj yapılan kişilerin isimlerini gizleyerek yayımladı.
 
"KÜSTAH", "ANTİPATİK" AMA "İYİ BİR LİDER"
 
Steve Jobs'ın, ABD eski başkanlarından George H. W. Bush'un danışmanlık heyeti bünyesinde önemli bir mevkiye atanması düşünüldüğü için gerçekleştirilen araştırmada, FBI ajanları Jobs ve onu tanıyan 30'dan fazla kişiyle görüşmeler yaptı. Bu kişiler arasında, Jobs'ın arkadaşları, komşuları ve ailesi yer alıyor. 
 
Raporda adı geçen kişiler, Steve Jobs'ın "iyi bir işadamı ve lider" olduğu noktasında uzlaşıyor, ancak birçoğu da "kişiliğinden hoşlanmadıklarını" dile getiriyor.
 
Steve Jobs’ın üniversitedeki 2.65'lik not ortalamasından Komünist partisiyle ilişkisi olup olmadığına kadar pek çok detayın yer aldığı raporda, Apple'ın kurucu ortağı Jobs, küstah ve antipatik olarak tanımlanırken, araştırmanın yapıldığı tarihten yaklaşık beş yıl öncesine kadar uyuşturucu kullandığı bilgisine de yer veriliyor.
 
"HEDEFLERİNE ULAŞMAK İÇİN GERÇEĞİ ÇARPITIR"
 
Rapordaki en çarpıcı ifadelerden birisi, "Steve Jobs'ın dürüstlüğü hakkında sorular yöneltilen kişilerden bazıları, Jobs'ın hedeflerine ulaşmak için gerçeği çarpıtabileceğini belirtti" oldu.
 
FBI raporunda yer alan bir diğer önemli bilgiye göre, Apple ve Jobs 1985'te bomba tehdidi aldı. Olayda, telefon kulübesinden arayan kimliği belirlenemeyen bir kişinin Apple'ı arayarak Jobs'ın ve diğer yöneticilerin evine bomba yerleştirdiğini söylediği ve 1 milyon dolar istediği ifade edildi. Ancak, bomba yerleştirildiği iddia edilen yerler temiz çıktı. 
 
Komünist Parti de dahil olmak üzere hükümet karşıtı hiçbir organizasyona üye olmadığı belirtilen Jobs’ın üyesi olduğu tek kurumun New York Athletic Kulübü olduğu belirtilen raporda, Jobs ayrıca, “yürüyüş tutkunu” ve "iyi bir komşu" olarak tanımlanıyor.