Fed büyüme tahminini aşağı çekti

Fed faiz değiştirmedi, büyümeyi tahminini aşağı çekti.

Fed büyüme tahminini aşağı çekti
22 Haziran 2011 Çarşamba 23:01 tarihinde eklendi.

 

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz oranlarında bir değişikliğe gitmezken, 2011 büyüme beklentisini yüzde 3.1- 3.3 aralığından yüzde 2.7 - 2.9 aralığına, 2012 büyüme beklentisini ise yüzde 4.2 - 3.5 aralığından yüzde 3.7- 3.3'e çekti. Fed Başkanı Ben Bernanke'nin ABD bankalarının Avrupa'da önemli oranda pozisyonu olduğuna dikkat çekmesi euro/dolar paritesini 1.44'ün altına getirdi.
 
Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantısının ardından, beklentiler dahilinde, gösterge faiz oranları yüzde 0 ile yüzde 0.25 aralığında sabit tutuldu. Böylece, faiz oranları Aralık 2008'den bu yana değiştirilmemiş oldu.
 
Fed'in toplantısının ardından yapılan açıklamada 600 milyar dolarlık tahvil alım programının beklendiği gibi Haziran sonunda tamamlanacağı belirtilirken, ekonomideki toparlanmanın ılımlı hızda sürdüğünün de altı çizildi.
 
Açıklamada, ekonomik yavaşlamaya neden olan yüksek enerji ve gıda fiyatları gibi faktörlerin geçici olduğuna dikkat çekildi. "Ekonomideki toparlanma, komitenin beklediğinden daha yavaş olsa da ılımlı hızda devam ediyor" ifadesinin kullanıldığı açıklamada ayrıca istihdam piyasasına dair son göstergelerin beklenenden daha zayıf olduğu belirtildi.
 
Faiz kararı sonrası açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Bernanke, ABD'li bankaların Avrupa'daki ülkelerde önemli miktarda pozisyonu olduğuna dikkat çekti.
 
Bernanke'nin açıklamaları sonrasında 1.44'ün üzerinde bulunan euro/dolar paritesi 1.4370'li seviyelere geldi. Bernanke'nin açıklamaları öncesinde artıda seyreden ABD borsaları da hafif eksiye geçti.