FED geri çekilmeyi başlattı!

Amerikan Merkez Bankası (FED) aylık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azalttı.

FED geri çekilmeyi başlattı!
18 Aralık 2013 Çarşamba 21:27 tarihinde eklendi.
Dünya piyasalarının merakla beklediği Amerikan Merkez Bankası FED’in yıl sonu toplantı tutanakları açıklandı. FED, 2008 krizinden sonra aylık aldığı 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını 10 milyar azaltmaya karar verdi. FED, Ocak ayından itibaren aylık 75 milyar dolarlık tahvil alacak.
 
İki günlük toplantı sonucunu açıklayan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) yetkilileri, ekonomide artan istihdamın ve iş gücü piyasasının görünümü ışığında karar aldıklarını belirtti.
FOMC üyeleri faiz oranlarının 2015 yılına kadar artırılmayacağı görüşünde. ABD ekonomisindeki büyümenin ise yüzde 2,8 ile yüzde 3,2 aralığında olacağı öngörüldü.
 
Haziran ayında kameraların karşısına geçen FED Başkanı Ben Bernanke, ekonomik gelişmelerin bekledikleri şekilde gerçekleşmesi halinde yıl sonuna doğru tahvil alımlarının azaltılabileceği sinyallerini vermişti. Yılın son toplantısında FED, tahvil alımını azaltması ise ekonomistler için sürpriz olmadı.
 
FED ayrıca, 2014’teki işsizlik oranının yüzde 6,8’den yüzde 6,3’e kadar düşeceği öngörüsünde bulundu. 2015’te ise bu oran yüzde 5,8 ile yüzde 6,1 oranında olacağı tahmin ediliyor. Alınan kararların açıklanmasından sonra basın mensuplarının karşısına geçen FED Başkanı Ben Bernanke, ekonominin önümüzdeki yıllarda güçlenemeye devam etmesi halinde FED’in tahvil alımlarını azaltmaya devam edeceğini söyledi. Para politikasının ekonomik verilere göre şekil alacağını belirten FED başkanı, gerektiği takdirde varlık alımlarının hızını artırabileceğini ifade etti.
 
Bernanke, kendisinden sonra başa geçecek olan Janet Yellen ile görüştüğünü ve kendisinin tahvil azaltımına destek verdiğini vurguladı. Görev süresi 31 Ocak’ta sona erecek Bernanke, koltuğunu Janet Yellen’e bırakacak. 

CİHAN