FED kararı doların ateşini çıkardı

Dövizin ateşi yine yükselmeye başladı. 2,22 lirayı aşan dolarda yukarı hareketin arkasında; Amerikan Merkez Bankası FED’in tahvil alımını sonlandırmasının etkili olduğu ifade ediliyor.

FED kararı doların ateşini çıkardı
30 Ekim 2014 Perşembe 12:27 tarihinde eklendi.

FED'in son toplantısında tahmin edildiği gibi tahvil alımlarını sonlandırdığı, faiz artışı için de ‘kayda değer süre’ ifadesini koruduğuna dikkat çeken Gedik Yatırım’dan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu değerlendirmeler yapıldı:

"Son 1 haftadır tahvil alım programının bir süre daha devam edeceği beklentisi piyasaların yükselmesine, Dolar’ın ise zayıflamasına neden olmuştu. Ancak FOMC’nin dünkü kararlarından sonra Dolar/TL kurunun 2,22 seviyesine kadar yükseldiği görülmekte. FED, beklendiği gibi, tahvil alımlarını sonlandırdı ve faiz artışı için 'kayda değer süre' ifadesini korudu. Amerikan ekonomisindeki güçlenmeyi teyit eden kararlar piyasanın beklediği kadar güvercin mesajlar vermedi. Faiz artırımının 2015 ikinci yarısı itibariyle başlatılacağı beklentisini koruyoruz. Geçen haftaki olumlu beklentilerin satışına paralel olarak bugün negatif açılış beklemekteyiz. Teknik anlamda bakacak olursak olası kar satışlarında 79.000 seviyesinin aşağısına inilmesi durumunda 78.000-78.250 bandına kadar düşüş sürebilir. Bu bandın aşağısında ise en önemli destek noktası 77.500 seviyesinde. Ayrıca bugün ABD 3. Çeyrek büyüme verisi açıklanacak (TSI:14.30). Yüzde 3 olan beklentinin üzerinde bir veri açıklanması durumunda bunun piyasada negatif fiyatlamaya neden olacağını düşünüyoruz."
 


CİHAN