Feribotlar Bingazi'den ayrıldı

Libya'daki isyanın en yoğun yaşandığı kentteki Türk vatandaşlarının tahliyesi için gönderilen iki feribot, Bingazi limanına yanaştı. 3000 kişiyi alarak Marmaris'e doğru yola çıktı.

Feribotlar Bingaziden ayrıldı
22 Şubat 2011 Salı 21:49 tarihinde eklendi, 1.547 kez okundu.

 

Libya'da Kaddafi'ye karşı ayaklanmanın ve çatışmaların en yoğun yaşandığı Bingazi'deki Türk vatandaşlaırın tahliyesi için engeller aşıldı.
 
Dün CHP ve BDP ile bir araya gelen Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bingazi'deki tahliyelerle ilgili temel sıkıntının, muhatap olunacak kimsenin bulunmayışı ve bu nedenle feribotların limana yanaşamaması olduğunu söylemişti.
 
Libya'daki Türkleri yurda getirmek üzere yola çıkan, İDO'ya ait Orhan Gazi-1 ve Osman Gazi-1 feribotlarının Bingazi limanına yanaşmasına izin verildi.
 
Dışişleri Bakanlığı, Libya'daki Türk vatandaşlarını tahliye amacıyla İDO tarafından tahsis edilen ikinci feribot Osmangazi-1'in, saat 05.00'te bin 500 civarında yolcuyla Bingazi limanından Marmaris'e hareket ettiğini duyurdu.
 
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Osmangazi-1'in, 20 saat içinde Marmaris limanına ulaşmasının beklendiğini belirtildi. Osmangazi-1 ve saat 03.00'da Bingazi limanından ayrılan Orhangazi-1 feribotuna bir Türk firkateyninin eşlik ettiği bildirildi.
 
Bingazi limanının dışında bekleyen 200 Türk vatandaşı ile konsolosluklardan haber bekleyen ve kentin farklı bölgelerinde toplu halde bulunan vatandaşların tahliyesi de tekrar Bingazi'ye dönecek bu feribotlarla yapılacak. 
 
TOPLAM 6500 TÜRK VAR
Konuyla ilgili Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosu Ali Davutoğlu'ndan da açıklama geldi.
 
Davutoğlu, "Hükümetimiz yoğun çaba gösterdi ve tahliye süreci başladı" derken, Orhan Gazi-1 feribotuna binen ilk kişi, hasta bir Türk vatandaşı oldu. Diğer vatandaşlar da işlemlerinin tamamlanmasının ardından feribota alınacak. Davutoğlu da, limandaki vatandaşların ve gemide bulunanların alkışları eşliğinde feribota bindi.
 
Son duruma ilişkin açıklama yapan Davutoğlu, Bingazi ve çevresinde 6500 Türk vatandaşının yaşadığını, bu kişilerin çalıştıkları inşaat şirketlerinin tahrip edildiğini, yıkıldığını ve yağmalandığını söyledi.
 
Bingazi Limanı'ndan Türkiye'ye 3 bin vatandaşın götürüleceğini anımsatan Davutoğlu, "Çevrede henüz bu bölgeye ulaşamayan vatandaşlarımız da var. Örneğin Derne'de, güneyde çöl bölgesinde kalan vatandaşlarımız var. Oralardan buraya ulaştıkları takdirde onların da tahliyesi için uçak veya gemi gönderilecek" dedi.
 
Başkonsolos Davutoğlu, Bingazi'deki tahliye işlemlerinin büyük bir bölümünün tamamlandığını da sözlerine ekledi. 
 
SIKINTI AŞILDI! 
Başbakan Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında yaşanan Libya atışmanın ardından, muhalefeti konuyla ilglli bilgilendirmek için Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, dün CHP ve BDP liderleriyle görüşmüştü.
 
Şu ana kadar 2100 Türk vatandaşının Libya’dan tahliye edildiğini ve deniz yoluyla günde 6 bin vatandaşın tahliye edilmesinin mümkün olduğunu belirten Çiçek, işin düğümlendiği noktayı Bingazi limanına yanaşıp yanaşamamak olarak açıklamıştı.
 
Limana yanaşıldığı takdirde vatandaşların Marmaris’e getirileceğini ve orada tüm hazırlıkların yapıldığını belirten Çiçek, tahliyelerle ilgili temel sıkıntının da, Libya’daki otorite boşluğu, kaos ortamı ve muhatap bulamamak olarak açıklamıştı.