"Festivale Monica Bellucci'yi bekliyorum"

Bosna savaşı sırasında, savaş mağduru kadınlara yönelik "tecavüz olaylarını abartıyorsunuz" sözleri ve Çetniklerle işbirliği yapması nedeniyle yıllardır eleştirilen yönetmen Emir (Nemanja) Kusturica'nın organize ettiği "Kustendorf" film ve müzik festivalinin 16-22 Ocak 2013 tarihleri arasında düzenleneceği açıklandı.

Festivale Monica Bellucciyi bekliyorum
17 Aralık 2012 Pazartesi 20:58 tarihinde eklendi, 1.281 kez okundu.

 

Sırbistan'ın batısında yer alan Zlatibor Dağı'ndaki "Mokra Gora" adlı doğa parkında Kusturica tarafından kurulan ve ahşap evlerden oluşan Drvengrad'da (Tahta Kent) 2008 yılından bu yana düzenlenen "Kustendorf" festivalinin 6'ncısının 16 Ocak'ta açılacağı ve 22 Ocak'a kadar süreceği bildirildi.
 
Festival programının tanıtımı için Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen basın toplantısına, tartışmalı yönetmen Kusturica ile Sırbistan Kültür ve İletişim Bakanı Bratislav Petkoviç katıldı.
 
Basın toplantısında konuşan Kusturica, "Kustendorf" festivalinin diğer festivallerinden farklı olduğunu savunarak, "Bu festival kimsenin reklamını yapmayı hedeflemiyor. Bu festival sadece sinema sanatçıları ve sanatseverleri bir araya getirmeyi hedefliyor" dedi.
 
Festivale ünlü Rus yönetmen Aleksey Balabanov, Çinli yönetmen Zhang Yimou, ABD'li sinemacı Benh Zeitlin, Filistinli Yönetmen Elia Suleiman, İtalyan yönetmen Matteo Garrone ile ünlü sinemacı Yeşim Ustaoğlu'nun katılacağını açıklayan Kusturica, Ustaoğlu'nun "Modern Eğilimler" porogramında "Araf" filmiyle katılacağını kaydetti.
 
Festivalde verilen altın, gümüş ve bronz "yumurta" olmak üzere üç ödülü almak için 18 ülkeden 28 filmin yarışacağını açıklayan Kusturica, ünlü İtalyalı oyuncu Monica Bellucci'yi de bu yılki festivale beklediğini söyledi. Kusturica, "Monica Bellucci hala davetimize olumsuz yanıt vermediğine göre, misafir listesinde yer alıyor" dedi.
 
Sırbistan Kültür ve İletişim Bakanı Bratislav Petkoviç de "Kustendorf" festivalinin dünya sinemasının en önemli festivallerin arasında yer aldığını savunarak, "Bu festivalin Sırbistan'ın en önemli markalarından biri olduğunu söyleyebilirim" dedi. 
     
Adını Nemanja olarak değiştirmişti
     
Bosna-Hersek'te 1992-1995 yılları arasında 300 bine yakın insanın katledildiği, sistematik tecavüzlerin, soykırımların yapıldığı, tarihi eserlerin, kütüphanelerin, köprülerin, camilerin yıkılıp yakıldığı bir dönemde Kusturica'nın Çetnikleri destekleyen açıklamaları, aradan geçen yıllara rağmen Bosna-Hersek'te tepkilere neden oluyor.
 
Savaş döneminde sistematik tecavüze uğrayan kadınlara yönelik, "Meseleyi lüzumundan fazla abartıyorsunuz", "500 yıl önce zaten hepimiz Sırptık, yeniden Sırp ve Hristiyan olalım, mesele bitsin" şeklindeki açıklamaları Bosna-Hersek'teki basın tarafından savaş yıllarında sıkça eleştirilen Kusturica, Mayıs 2005'te Belgrad'da vaftiz edilerek Ortodoks olmuş ve "Nemanja" adını almıştı.