Fetih 1453'ün yönetmeni eleştirileri cevapladı

''Fetih 1453'' filminin yapımcısı ve yönetmeni Faruk Aksoy, film hakkındaki tüm eleştirileri bir katkı olarak değerlendirdiklerini, ''ancak bazı değerlendirmelerin gerçek dışı ve yanlış bilgiye dayalı olduğunu'' bildirdi.

Fetih 1453ün yönetmeni eleştirileri cevapladı
22 Şubat 2012 Çarşamba 23:57 tarihinde eklendi, 1.446 kez okundu.

Faruk Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, izleyicilere filme gösterdikleri yakın ilgi dolayısıyla teşekkür ederek, Fatih Sultan Mehmet Han ve fetih gibi bir tarihi gururu sinemaya aktarma konusundaki inançlarını hiç kaybetmediklerini, böyle bir filmin gerektirdiği tüm maddi ve manevi imkanlarını seferber ettiklerini aktardı. 
    
Film hakkındaki bütün eleştirileri bir katkı olarak değerlendirdiklerini, ancak bazı değerlendirmelerin gerçek dışı ve yanlış bilgiye dayalı olduğunu vurgulayan Faruk Aksoy, ''Her şeyden önce yapılanın bir sinema filmi olduğunun, ortak gurur ve değerlerimiz üzerine inşa edildiğinin, her yapımcının hayalindeki konunun sinemaya aktarımı olduğunun bilinmesi gerekir. Film üzerindeki siyasi ve tarihi tartışmaların tamamen uzağında olduğumuzu belirtmek isterim. Yüklenen anlamlar kişilerin kendi görüşleridir'' ifadelerini kullandı. 
    
Faruk Aksoy, filmle ilgili eleştirilerin yer aldığı bir yazıya işaret ederek, şunları kaydetti: 
    
'' 'Filmin, savaş kulelerinin yanması, devrilmesi, oklardan korunmak için kalkanların kaldırılması, üzerine hızla gelen bir şeyi savuşturmak için oyuncunun geriye eğilmesi ve bu planın yavaş çekilmesi gibi bazı sahneler, olağanüstü bir zorlamayla Hollywood filmlerinin sahnelerine benzetilmiş' Bu iddiaları büyük bir tebessümle okuduk. Bir anlamda çalıntı ve çakma bir film yapmakla itham edilmemiz üzerine bu açıklamayı yapmak durumunda kaldık. Seyircimize duyduğumuz saygıdan dolayı bu mesnetsiz iddianın altında kalamazdık. Bu türde yazıların aslında ciddi bir öz güven yoksunluğunun yansıması olduğu ortadadır. Bizim bu filmle yapmaya çalıştığımız şey de tam olarak bu ruh haliyle mücadele etmektir. Bir eser ortaya koyan bir kurum olarak başından itibaren takdirin milletimize ait olduğunu ifade ettim. Milletimiz bu takdiri ortaya koymuş ve sinema salonlarını doldurarak, coşku ve alkışlarla en güzel cevabı vermiştir.'' 
    
Faruk Aksoy, basında yer alan fetih ve Fatih Sultan Mehmet Han'ın dizisini yapacakları iddialarının da kendileriyle alakası olmadığını vurguladı.