Fiat Egea Başarılı Olacak mı?

Fiat ve Tofaş markalarının 48 yıllık işbirliğinin son meyvesi olan Fiat Egea modeli 520 milyon dolarlık bir yatırımla ve büyük çoğunluğu yerli bir araba olarak üretildi.

Fiat Egea Başarılı Olacak mı?
12 Ocak 2016 Salı 18:46 tarihinde eklendi, 3.931 kez okundu.

Fiat ve Tofaş markalarının 48 yıllık işbirliğinin son meyvesi olan Fiat Egea modeli 520 milyon dolarlık bir yatırımla ve büyük çoğunluğu yerli bir araba olarak üretildi.
 

Geçtiğimiz yıl sonunda satışına başlanan ve ilk etapta sedan olarak üretilecek olan Egea’nın ilerleyen dönemde hatchback ve station wagon karoserlerinde de üretimine başlanması bekleniyor. Adını mitolojideki Ege denizinden alan Fiat Egea, Avrupa pazarına bize daha çok tanıdık gelen “Tipo” adıyla toplamda 40 ülkeye ihraç edilecek.
 

Tofaş tarafından geliştirilmiş olan ve tamamen yeni bir platform üzerine inşaa edilen Fiat Egea, ilk etapta dış çizgileri ile rakiplerine oranla daha estetik bir görünüme sahip. Geniş ön panjuru sayesinde daha büyük göründüğünü de belirtmek gerekiyor.
 

Özellikle dış tasarımda kullanılan krom detaylar premium bir algı yaratmış. Abisi Linea modelinden daha kısa ölçülerde olmasına rağmen kullanılan daha uzun dingil mesafesi ile iç mekanda daha geniş bir oturma düzeni sunulmuş. Ayrıca yine Linea modeline oranla daha büyük bir bagaj hacmine de sahip.
 

Küçük kompakt sınıfa kıyasla daha yüksek bir yaşam alanı ile birlikte orta konsolda kullanılan yumuşak plastik ve Tomtom yazılımını kullanan 5 inçlik dokunmatik ekrana sahip multimedya sistemi ile yeni Fiat Egea kalite algısını bir hayli yukarılara taşımış.
 

Türkiye şartlarında sıkça raslanan bozuk zeminlerde bile konfordan ödün vermeyen yumuşak süspansiyon sisteminin virajlardaki salınıma da sebebiyet veriyor olması ise Egea modelinin bir dezavantajı. Ayrıca yalıtım sisteminin zayıflığı ise markanın daha çok üzerinde durması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor.
 

3 farklı motor ve donanım seçeneği ile satışa sunulan Fiat Egea, yıl içinde merakla beklenen dizel otomatik vites seçeneğine de kavuşacak. 1.3 ve 1.6 litelik dizel motorların yanısıra 1.4 litrelik benzinli motorlara şimdilik 5 ve 6 ileri düz şanzımanlar eşlik ediyor.
 

1248cc güce sahip küçük dizel motor 95 beygir üretirken ortalama fabrika tüketim verisi 100 km’de 4,2 litre. Daha büyük hacme sahip 1.6 litrelik dizel motor ise 1598 cc ve 120 beygirlik güce sahip. 1.6 dizel motorun ortalama fabrika tüketim verisi ise küçüğü ile aynı olarak yine 100 km’de 4,2 litre olarak açıklanmış. 1365cc ve 95hp güç üreten tek benzinli motor seçeneği ise 100 km’de ortalama 5,7 litrelik yakıt tüketim değerine sahip.
 

Tüm modellerinde Lastik Basınç Sensörü, ESP, Alaşım Jant ve Blueetooth bağlantısını standart donanım olarak sunan Fiat Egea, en üst paketi ile satın alındığında LED Gündüz Farları, Geri Görüş Kamerası, Navigasyon Sistemi, Far Sensörü, Yağmur Sensörü ve Otomatik Dijital Klima Sistemi gibi premium donanımları da içinde barındırıyor.
 

Fiat Egea, en büyük silahı olan ekonomik başlangıç fiyatını diğer paketlerinde de korumayı başarıyor. Özellikle yurt çapındaki geniş yetkili servis ağı ve 5 yıl garantisi ile rakipleri arasından sıyrılmayı başaran Egea, şimdiden abisi Linea modelinin satış başarısını tekrarlayabilecek bir model olarak görülmeye başlandı bile.