'Fıkra gibi evi' kurtaracaklar

Artvin'in Hopa ilçesinde çam ağaçları üzerine yapılan evin, ağaçların kurumaya başlaması nedeniyle karşı karşıya kaldığı yıkılma tehlikesi, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'nün teknik desteği ile ortadan kaldırılacak.

Fıkra gibi evi kurtaracaklar
21 Ekim 2012 Pazar 12:15 tarihinde eklendi, 1.732 kez okundu.

 

Hopa ilçesindeki Çamlıköy köyünde ikamet eden Neriman İskender (62) ile Orhan İskender'in (68), 1991 yılında 3 çam ağacının üzerine yaptıkları ev, yıkılmaktan kurtarılacak.
 
Evi ayakta tutan çam ağaçlarının aradan geçen sürenin ardından kurumaya başlaması nedeniyle evlerinin yıkılma tehlikesi bulunan İskender çiftinin, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden istedikleri yardım talebi yerine ulaştı.
 
Artvin Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, İskender çiftinin yardım talebi üzerine biyolog Yaşar Aksu ile birlikte evde ve evin bulunduğu alandaki ağaçlarda incelemelerde bulundu.
 
Evi ayakta tutan ağaçların yaklaşık 2 yıl içinde tamamen çürüyeceklerini ifade eden Kaya, ''Zararlı kabuk böcekleri ağaçların öz odununu tamamen yemiş. Böcekler evin etrafındaki çam ağaçlarına da sıçramış durumda. Gelecek bahar ayında bu böcekler diğer çam ağaçlarına da zarar verecektir. Biz burada yaptığımız inceleme sonucunda iki adet feromon tuzak kurduk. Önümüzdeki nisan ayında bu bölgedeki zararlı kabuk böceklerini temizlemek için daha fazla feromon tuzağı kullanacağız. Evin ağaçlarını belki kurtaramayacağız, ama diğer çam ağaçlarını kurtaracağız'' diye konuştu.
 
'EVİN YIKILMASINA GÖNLÜMÜZ RAZI DEĞİL' 
Kaya, evi kurtarmak için ellerinden gelen teknik desteği vereceklerini anlatarak, ''Evin yıkılmasına gönlümüz razı değil. Evin ayakta kalması amacıyla direk ağaçlarla destekleyeceğiz. İkinci bir yöntem olarak ise beton direkler kullanarak ev ayakta tutulabilir. Bu yöntem izlenirse, beton direkleri ağaç şeklinde kamufle ederek, doğaya uygun hale getirmeye yardımcı olacağız'' dedi.