Filipinler, doğum kontrolü yasasını kabul etti

Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, ülkede uzun yıllardır tartışılan aile planlaması ve doğum kontrolü yasasını imzaladı.

Filipinler, doğum kontrolü yasasını kabul etti
29 Aralık 2012 Cumartesi 16:22 tarihinde eklendi.

 

Filipinler’de doğum kontrolü yasasını destekleyenler, kanunun ülkedeki yoksulluğu ve anne ölümlerini azaltacağını savunuyor. Filipinler, Güneydoğu Asya’nın doğum oranı en yüksel ülkesidir. Ülkedeki Hıristiyanların çoğunluğunun bağlı olduğu Katolik Kilisesi ise yasanın geçmemesi için uzun süredir çalışmalar yapıyordu. 
 
Yeni yasa, doğum kontrolü ve aile planlaması olanaklarına ücretsiz erişimi öngörüyor. Filipinler’de prezervatifin eczanelerde satılması serbestken, çoğu kişinin alacak maddi imkânı bulunmuyor. 
 
Filipinler parlamentosu, birkaç defa başarısızlıkla sonuçlanan oylama sonucu doğum kontrolü yasasının 19 Aralık’ta kabul etmişti. Yasayı şimdi de Filipinler lideri Aquino onayladı. Filipinler Devlet Başkanının sözcüsü, yasanın Ocak’ın ortalarında yürürlüğe gireceğini söyledi. Filipinler’de doğum kontrolü yasasının kabul edilmesi yönündeki çalışmalar 14 yıl önce başlamıştı. 
 
Uzmanlar, kabul edilmesine rağmen, Katolik Kilisesi ve taraftarlarının yasanın iptali için çalışacaklarını ifade ediyor. Artık şimdiden birkaç piskopos, yasayı Yüksek Mahkeme’ye götürmekle tehdit etti. 
 
Filipinler’de birçok hastanenin kapasitesi, doğum oranlarının çokluğu sonucu yoğunluk yaşıyor. Bu yılın başında Birleşmiş Milletler, Manila yönetimine aile planlaması yasasını kabul etmesi çağrısı yapmıştı. Hükümetinin 2011’de yaptığı araştırma ise 2006 ile 2010 yılları arasında ülkedeki anne ölümlerinin yüzde 36 arttığını ortaya çıkarmıştı. 

CİHAN