Filipinler'de barışa darbe

Filipinler'in güneyindeki Zamboanga şehrinde çatışmalar 4. gününe girdi. Güvenlik güçleriyle Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MNLF) arasındaki çatışmalar sonucu binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Filipinlerde barışa darbe
12 Eylül 2013 Perşembe 17:15 tarihinde eklendi.
Güvenlik güçleri ve yerel yetkililer, çatışmaların Zamboanga şehrinden sonra komşu bölgeler Lamitan şehri ve Basilan vilayetlerine sıçradığını aktardı. Çatışma bölgelerinden kaçan yaklaşık 13 bin kişinin şehrin stadyumuna sığındığı kaydedildi. Hükûmete ait sivil toplum çalışanlarından Beth Dy, "Biz onlar için en iyi imkânları sağlamaya çalışıyoruz. Ancak elimizde sadece 4 tane seyyar tuvalet var ve yeterince yatak yok." açıklamasını yaptı.
 
Resmi makamlar, çoğunluğu Müslüman olan bölgede 180 kişinin MNLF tarafından canlı kalkan olarak rehin alındığını açıkladı. Filipinler Silahlı Kuvvetleri, çatışmanın başka gruplarca desteklendiği ve güvenlik güçlerinin kordon altına aldığı bölgenin genişletildiğini duyurdu.
 
Zamboanga Belediye Başkanı Isabelle Climaco Salazar ise bir televizyon kanalına vermiş olduğu bilgiye göre; öncelikli olarak rehinelerin güvenliğinin sağlanacağını, askerin kuşatılmış alana girerek halkın güvenliğinin sağlanmaya çalışıldığını belirtti.
 
Bölgede Türk vatandaşları da var
 
Yaklaşık 40 Türk vatandaşının ve bir Türk okulunun bulunduğu Zamboanga'da olayların ilerlemesinden endişe ediliyor. Filipinler ordusu, bütün okulların kapatıldığını ve MNLF'nin kuşatma altına alındığını belirterek, Türk vatandaşlarının gerekirse güvenli bir şekilde naklinin yapılabileceğini bildirdi.
 
1971 yılında Filipinler'den bağımsız devlet kurmak amacıyla Nur Misuari tarafından kurulan MNLF, 1996 yılında hükümet ile barış anlaşması imzalamıştı. Ancak Nur Misuari, şu an hükümet ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasından yapılan barış görüşmelerinden kendi grubunun dışlandığını savunuyor.

CİHAN