Filipinler’den Çin’e sert 'tartışmalı bölge' tepkisi

Filipinler, Çin Dışişleri Bakanlığının bugün yaptığı “Manila, tartışmalı bölge konusunda dezenformasyon yapıyor” açıklamasına sert tepki gösterdi.

Filipinlerden Çine sert tartışmalı bölge tepkisi
15 Temmuz 2013 Pazartesi 16:12 tarihinde eklendi.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Raul Hernandez, Çin Dışişleri Bakanlığının “Manila yönetimi yanlış bilgilendirme yapıyor” açıklamasına tepki gösterdi. Çin, “Filipinler hükümetinin tartışmalı bölge sorununun barışçıl çözümü için her türlü diplomatik ve politik yolun tükendiği açıklaması doğru değildir” açıklamasına yer vermişti. Hernandez, Çin’in bu açıklamalarını “temelsiz” olarak nitelendirdi.

Asya’nın süper gücü Çin ve Filipinler arasında Güney Çin Denizi’nde uzun yıllardır devam eden tartışmalı bölge sorunu diplomatik atışmalardan sonra tekrar alevlendi.

Hernandez, Ağustos 1995’ten beri 2 ülkenin barış için masaya oturduğunu fakat herhangi bir ilerlemenin kaydedilemediğini belirtti. Yapılan tüm görüşmelerde, Çin’in Güney Çin Denizi’nde (Batı Filipinler Denizi dâhil) tartışmasız egemenlik iddiasını korumasının ilerleme kaydedilememesinde önemli engel olarak gösterdi.

Hernandez açıklamasının sonunda 2011’de Filipinler Dışişleri Bakanı Albert del Rosario’nun Çin’e ilk ziyaretinde Çin liderlerine sorunu Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesine taşımayı teklif ettiğini, fakat tekrarlanan bu tekliflerine halen olumlu cevap alamadıklarını kaydetti.

Çin ile Filipinler arasındaki tartışmalı bölge, sığ sular, resifler ve kayalardan oluşuyor. Çin bölgeyi Huangyan, Filipinler ise Panatag (Scarborough) adlandırıyor. Scarborough, Filipinler’e yaklaşık 100 deniz mili uzaklıktayken, Çin’e ise 500 deniz mili uzaklıkta bulunuyor.

Filipinler, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku tarafından kabul edilen 200 millik kıta sahanlığı çerçevesinde söz konusu adaların kendilerine ait olduğunu savunuyor. Çin ise bu adaların tarihi Çin topraklarının bir parçasının olduğunu ve adadaki egemenliğinin tartışılamayacağını iddia ediyor.


CİHAN