Filistin Devlet Başkanı Abbas TBMM'de

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Filistin davası konusunda olumlu beyanın çok, olumlu örneğin ise az olduğunu ifade etti.

Filistin Devlet Başkanı Abbas TBMMde
29 Şubat 2012 Çarşamba 16:10 tarihinde eklendi, 1.157 kez okundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Çiçek'i Meclis'teki makamında ziyaret etti. Çiçek, görüşmede yaptığı konuşmada, Abbas'ın Türkiye'yi sık sık ziyaretinden memnun olduklarını belirterek, 2007 yılı Kasım ayıda TBMM Genel Kurulunda güzel bir konuşma yaptığını, bu konuşmanın Filistin davası konusunda tarihe not düşmek açısından önemli olduğunu vurguladı. Çiçek, Devlet başkanlarının Genel Kuruldaki konuşmalarını kitap haline getirdiklerini, Abbas'ın konuşmasını da geniş kesimlerin yararlanması için kitaba koyduklarını bildirdi.
     
Cemil Çiçek, ''Türkiye olarak biz Filistin davasını, kendi davamız olarak kabul ediyoruz. Haklarınızın korunması, devletinize kavuşmanız, yılardır büyük acı ve ıstırap çeken Filistinli kardeşlerimizin huzura, barışa ve haklarına kavuşması için milletçe ve devletçe yoğun çaba ve gayretin içindeyiz. Bunu da en iyi tanığı sizsiniz'' dedi.
    
Cemil Çiçek, Ortadoğu coğrafyasının çok karışık ve hareketli olduğuna işaret ederek, ''Bu coğrafyada barışın, istikrarın, huzurun, güvenliğin sağlanması en evvel Filistinli kardeşlerimizin haklarına kavuşmasına bağlıdır. Bu işin ön şartı olarak gözüküyor. Bu ihtilaf devam ettiği sürece bölgede huzur, barış olmadığı gibi dünyada da olumsuz yansımaları olmaktadır. Onun için bir an evvel adil ve kalıcı barışın sağlanması, haklarınızın ve devletinize bir an evvel kavuşmuş olmanız, sadece bu ihtilafı çözmekle kalmayacak, yaşadığımız coğrafyayı da daha huzurlu hale getirecek'' diye konuştu.
    
''İslam dünyası ciddi dayanışma içinde olursa...''-
    
Sorunun çözümü için İsrail'in daha sorumlu davranması, kural tanımaz ve hukuk tanımaz tutumundan vazgeçmesi gerektiğine işaret eden Çiçek, konuşmasına şöyle devam etti:
    
'Maalesef bugüne kadar İsrail bu yönde çok umut güven veren bir adım atmamıştır. Mesela hala Filistin topraklarında yerleşim faaliyetlerini ara vermeden sürdürüyor. Haremüşşerif'e yönelik kışkırtıcı davranışlarını sürdürüyor. 1967 sınırlarına çekilmesi noktasındaki beklentileri karşılamak bir yana, tam tersi tutumunu sürdürmeye devam ediyor. Bu ve benzeri hukuk tanımaz tutumu devam ettiği sürece de tam manasıyla orada barışın tesisi mümkün olmadığı gibi yapılan müzakerelerden de bir sonuç çıkmıyor. Bunun için evvela İslam dünyasının ciddi bir dayanışma içinde olması lazım. Doha'da yapılan toplantı bu anlamda önemlidir. Ümit ederiz ki herkes, oradaki beyanlarının arkasına uygun davranışlarını koyar.
    
İslam dünyası bu konuda ciddi bir dayanışma içinde olursa, İsrail'in bu hukuk tanımaz tutumlarına destek verenler de kendi tutumlarını yeni baştan gözden geçirebilecektir. Sizin gerek uzlaşı gerekse sorunun çözümü konusundaki çaba ve gayretlerinizi yakından takip ediyor ve takdirle de izliyoruz. Ümit ederiz ki gelecek günler yeni imkanları ve fırsatları ortaya koyar. Biz Türkiye olarak kim ne yaparsa yapsın, sizin bu haklı davanızın milletçe arkasında olduğumuzu, destek verdiğimizi, hem çözüm hem de hayat seviyesinin yükseltilmesi konusunda yoğun çaba ve gayretin içinde olduğumuz ve olacağımızı ifade etmek isterim.''
    
''Direnişimize devam edeceğiz, haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz''-
    
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da yaptığı konuşmada, TBMM'de bulunmaktan çok mutlu olduğunu söyleyerek, ''Filistin davasının sadece Filistinlilerin değil Türkiye'nin de davası olduğundan yola çıkarak sizinle iletişim halinde bulunma azmi içindeyiz'' dedi.
    
Türkiye'nin samimiyetini gördüklerini ve sorun çözülene kadar kendilerini destekleyeceğine inandıklarını kaydeden Abbas, Türkiye'nin sadece siyasi olarak değil, ekonomik, eğitim ve kültür gibi yaşamın her alanında kendilerine destek verdiğini vurguladı.
    
Türk diplomasisinin bir çok sorunla meşgul olduğunu ancak Filistin sorunun bunların başında geldiğini bildiğini ifade eden Abbas, Türkiye'ye fikir alışverişinde bulunmak için sık sık geldiğini anlattı.
    
Mahmud Abbas, Filistin olarak dış sorunların yanı sıra iç problemlerle de uğraşmak zorunda kaldıklarını belirterek, Filistin'in bölünmesinin kendileri için büyük bir kötülük olacağını bildirdi.
    
Hamas'ın Lideri Halid Meşal ile Kahire'de yaptıkları son görüşmeye de değinen Abbas, müzakerelerde bir çok anlaşmazlığın çözümü için büyük yol katettiklerini belirterek, "Şu anda çözümün yakınındayız" dedi.
    
Arap ülkelerinin iç sorunlarını çözdükten sonra Filistin davasına yoğunlaşmalarını istediğini anlatan Abbas, ''Filistin sorunu çözülmediği müddetçe, Ortadoğu'da hatta tüm dünyada bir istikrar olacağını düşünmüyorum'' diye konuştu.