Filistin, Van'da okul yapacak

Van'da okul yapılması amacıyla Van Valisi Münir Karaloğlu ile Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf protokol imzaladı.

Filistin, Vanda okul yapacak
25 Mart 2013 Pazartesi 23:50 tarihinde eklendi.

 

İsrail'in, Türkiye'den özür dilemesini değerlendiren Maruf, "Türkiye haklıydı. Bu, Türkiye için bir onur ve gurur meselesiydi. Filistin halkı için onların yararına olacağını biliyoruz. Barış sürecinde Türkiye'den daha fazla destek alacağımızı biliyoruz. Bu özür, Türkiye'nin Filistin halkına doğrudan yardım yapabilmesi için elini güçlendirmiş oluyor." dedi.
 
Van'da okul yapılması için Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın eşi Emine Abbas'ın himayesinde, geçen yıl 12 Nisan'da düzenlenen yardım gecesinde 835 bin lira toplandı. Toplanan paralar, bugün Van'a gelen Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf tarafından Van Valisi Münir Karaloğlu'na teslim edildi.

Toplanan paralarla, meydana gelen 2 depremde büyük hasar gören ve yıkılan Kahraman Çocuklar Kız YİBO'nun yerine yeni okul yapılacak. Van'da olmaktan mutluluk duyduğunu anlatan Büyükelçi Maruf, Filistin'in bir savaşta ve kötü koşullarda olduğunu söyledi. Böyle bir dönemde herkesten olduğu gibi Türkiye'den de büyük destek gördüklerini ifade eden Büyükelçi Maruf, "Bizler de dedik ki 'Deprem olduğunda kardeşlerimizin yanında olalım.' Depremzedelerin yanında olmak istedik." ifadelerini kullandı.
 
Yapılacak okulun adının 'Filistin Okulu' olacağını söyleyen Büyükelçi Maruf, "Bu okul, Filistin halkından Van'a, Türkiye halkına bir hatıra olarak kalacak. Aynı zamanda Sayın Abbas'tan okulun dış cephesini kaplamak üzere Filistin taşları gönderilecek. Okul, Eylül'de hazır olacak." diye konuştu.
 
Van Valisi Münir Karaloğlu ise Filistin ile Türk halkının birbirini karşılıksız seven dost ülkeler olduklarını belirterek, "Tabii ki Filistin halkının ihtiyaçları var. Burada yapacağımız okul için belki de Filistin'in daha çok ihtiyacı var. Ama onlar, bu karşılıksız sevmenin gereği olarak, bu okulu deprem sonrası Van'daki kardeşleri için yapıyor olmaları, iki ülke arasındaki o derin bağları da göstermesi açısından önemli. Bu okulun yapılması için emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum." dedi.
 
"BÖYLELİKLE TÜRKİYE FİLİSTİN'E DOĞRUDAN YARDIM EDEBİLECEK"
 
Gazetecilerin, İsrail'in, Türkiye'den özür dilemesi konusu ile ilgili soruları cevaplandıran Büyükelçi Maruf, şunları ifade etti: "Cumartesi günü Sayın Erdoğan ile Sayın Abbas arasında bir telefon görüşmesi oldu. Sayın Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan özür telefonu almadan önce oldu bu görüşme. Biz bu adımı destekledik. Türkiye bekledi, ısrar etti ve Mavi Marmara konusunda istediğini almayı başardı. Türkiye haklıydı. Bu, Türkiye için bir onur ve gurur meselesiydi.

Filistin halkı için onların yararına olacağını biliyoruz. Barış sürecinde Türkiye'den daha fazla destek alacağımızı biliyoruz. Bu özür, Türkiye'nin, Filistin halkına doğrudan yardım yapabilmesi için elini güçlendirmiş oluyor. Türkiye, Ortadoğu'da önemli bir rol oynamak istiyor. Bu rolü gereği, Türkiye'nin bütün partilerle doğrudan güçlü bağlarının olması gerekiyor. Sayın Erdoğan'ın özrü kabul etmesini de destekliyoruz. Ve yetkililer de bu özrün beklentilerin karşıladığını ifade etmektedirler." 

CİHAN