Finansbak gitti, gidiyor

Önce ABank’ı sonra Digiturk’ü satın alan Katarlılar, geçtiğimiz günlerde imzalanan LNG anlaşmasından sonra bu kez yine bir bankada boy göstermeye hazırlanıyor.

Finansbak gitti, gidiyor
22 Aralık 2015 Salı 07:28 tarihinde eklendi, 3.647 kez okundu.
Önce ABank’ı sonra Digiturk’ü satın alan Katarlılar, geçtiğimiz günlerde imzalanan LNG anlaşmasından sonra bu kez yine bir bankada boy göstermeye hazırlanıyor. Qatar National Bank’ın (Katar Ulusal Bankası- QNB), Türkiye ‘rüyası’ sonunda gerçek oluyor. Daha önce ilk olarak 2011 yılında Dexia’nın satışa çıkardığı Denizbank’a talip olan, son olarak da adı satış sürecinde olan HSBC Türkiye ile anılan QNB, Finansbank’ı satın alıyor. QNB’nin, ekim ayından bu yana Finansbank’ı almak için bankanın ana hissedarı National Bank of Greece (NBG) ile görüşmeler yürüttüğü biliniyordu.
 
Bankacılık kulislerinde Katarlıların, geçen hafta sonu NBG yetkilileri ile el sıkıştığı ve herhangi bir son dakika sürprizi yaşanmazsa önümüzdeki birkaç gün içinde satın almanın kamuoyuna açıklanacağı konuşuluyor. Yunan NBG’nin satışa çıkardığı Finansbank’a, Garanti Bankası’nın ana hissedarı BBVA’nın yanı sıra Finansbank’ın kurucusu Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Fibabanka ve Çinli bir bankanın da talip olduğu basına yansımıştı.
Sermayesi 3 milyar lira olan Finansbank’ın yüzde 99.8’i NBG’nin elinde bulunuyor. Halka açıklık oranı sadece yüzde 0.2. olan bankanın piyasa değeri ise 5.9 milyar dolar seviyesinde. Ancak bankanın halka açıklık oranının binde 2 gibi çok düşük bir oran olmasından dolayı mevcut piyasa değerinin oluştuğu fiyatın satış sürecinde telaffuz edilmediği belirtiliyor.
 
3 MİLYAR DOLARA MI SATIN ALIYOR?
 
Kulislerde, Katarlıların NBG temsilcileri ile 9 milyar TL (Yaklaşık 3 milyar dolar) civarında bir rakama el sıkıştıkları konuşuluyor. Kaynaklar, Finansbank’ın yaklaşık 1 çarpanla satıldığını ifade ediyor. Bu da bir dönem 3-4 çarpanla satılan Türk bankalarının fiyatlarındaki düşüşü gösteriyor. Hatırlanacağı gibi Finansbank’ın yüzde 46’sı 2006 yılında Yunanistan’ın en büyük bankası NBG’ye satılmıştı. Finansbank’ın patronu Hüsnü Özyeğin, bankadaki yüzde 55.68’lik hissesinin yüzde 46’sı ve kurucu hisselerin tamamını NBG’ye o dönemde 2 .7 milyar dolara devretmişti. O dönemdeki satış çarpanı 3.8 olarak açıklanmıştı. Bankanın yüzde 100’ü, 2006 yılındaki piyasa şartlarında 6 milyar dolara gelmişti.

Habertürk