Fındak ihracatına Trabzon damgası

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğa, 2012-2013 fındık ihraç sezonunda ihraç edilen fındığın yüzde 37’sinin Trabzon ihracatçıları tarafından yapıldığını söyledi.

Fındak ihracatına Trabzon damgası
06 Eylül 2013 Cuma 15:33 tarihinde eklendi.

Trabzon’dan yapılan fındık ihracatında ihracat hacmi ve çeşitliliğinin her geçen gün artmasının ihracatçıların en önemli performansı olarak kendini gösterdiğini söyleyen Gürdoğan, “Türkiye genelinde en çok fındık ihraç eden firmanın da Trabzonlu olması ve ilk 10 firma içinde Trabzon ilinden 4 firmanın yer alması Trabzon’u her geçen gün fındık ihracatında ön plana çıkarmaktadır.” dedi. Yıllık bazda Trabzon’un toplam ihracatında da fındığın ön planda olduğuna işaret eden DKİB Başkanı, il toplam ihracatının yüzde 61’inin fındık ve mamulleri ihracatından oluştuğunu kaydetti.

1 Eylül 2012’de başlayıp 31 Ağustos 2013 tarihinde sona eren fındık ihraç sezonunda Türkiye’nin 302 bin 948 ton ihracat yaptığını söyleyen Gürdoğan, “Bunun karşılığı 1.757.190.367 Dolar tutarındaki fındığın miktar ve değer bazında yüzde 37’si Trabzonlu ihracatçılarımız tarafından ihraç edildi. Bu ihraç sezonunda, Trabzonlu ihracatçılarımız tarafından 11 bin 728 ton karşılığı 656.332.469 Dolar tutarında fındık ihracatı gerçekleştirildi. Trabzon ilinden İhraç edilen fındığın yüzde 70’i Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilirken kalan kısmı Rusya, Çin, ABD, Brezilya gibi diğer üçüncü ülkelere ihraç edildi.” ifadelerini kullandı.

Ülkenin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinden olan fındığın üretim aşamasının yeniden yapılandırma ihtiyacı bulunduğunu anlatan Gürdoğan, şöyle devam etti: “Bunun içinde de üretim aşamasında özellikle birim başına verimi yüksek olan yeni türlerin geliştirilmesi, yaşlanan bahçelerin yenilenmesi ve bunun içinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın bu konularda üreticiyi teşvik eden destekleme mekanizmalarını uygulamaya koyması gerekmektedir. Sürekli yaşlanan fındık bahçelerinin yenilenmemesi ve gerekli bakımların düzenli yapılmaması nedeniyle ürün kalitesinde her geçen gün düşüşler yaşandığı gibi birim başına verimde düşmektedir. Bundan dolayı, üreticiye üretimi ve kaliteyi artırıcı destekleme modellerinin ve teşvik mekanizmalarının uygulanması büyük önem ihtiva etmektedir.


CİHAN