Fındıkta alan bazlı ödemeler başladı

Fındıkta alan bazlı destekleme ödemesinin 2012 yılı parası olan dekar başına 150 liranın hesaplara yatırıldığı bildirildi.

Fındıkta alan bazlı ödemeler başladı
26 Haziran 2013 Çarşamba 12:10 tarihinde eklendi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)'nden yapılan açıklamada, üreticiye bu yıl 706 milyon lira, 3 yılda 2,3 milyar liraya yakın ödeme yapılacağı kaydedildi.

Birlikten konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, genellikle küçük arazilerde ve aile işletmeciliği biçiminde üretilen fındığın, tarım sektöründe oluşturduğu katma değer, ihracatta elde edilen milyar dolarları aşan döviz geliriyle daima ön planda yer alan ürünlerden biri olduğu belirtildi. Türkiye’nin dünya fındık ihtiyacının yaklaşık yüzde 75’ini karşıladığına işaret edilen açıklamada, “Yaklaşık 713 bin hektar arazide 400 bin kadar çiftçimiz fındık üretimiyle uğraşıyor. Bu sezon şu ana kadar yaklaşık 252 bin ton iç fındık ihraç edilmiş, karşılığında 1,5 milyar doları bulan döviz geliri elde edilmiştir. Geçen yıl 1,8 milyar dolar fındık ihraç edilmişti. Fındıkta ihracat sezonu 1 Eylül 2013 tarihine kadar sürecek. İhracat rakamları daha da artacak” denildi.

Özellikle fındık tarımı yapılan Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşık 2 milyon kişinin geçimini bu yolla sürdürdüğüne işaret edilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Alan bazlı destekten yararlanmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin üreticilerin İcmal Formlarını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ulaştırmış olmaları gerekiyor. İcmalleri Bakanlığa zamanında gönderen illerin üreticilerine Alan Bazlı Desteğin 2012 yılı ürününe ait olan kısmının ödemeleri, bugünden itibaren TC kimlik numaralarına göre banka hesap numaralarına yatırıldı. TC kimlik numaralarının son iki hanesine göre ödemeler başladı. 5 gün içinde ödemeler tamamlanacak. Bu yıl, Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki (ÇKS) 340 bin dolayındaki fındık üreticisine, yaklaşık 471 bin hektar arazi için 706 milyon lira civarında alan bazlı destek ödemesi yapılacak. Alan aynı kalırsa, gelecek yıl 754, 2015 yılında ise 801 milyon lira ödeme olacak. Toplam ödeme 2 milyar 261 milyon lirayla 2,3 milyar liraya yaklaşacak. ÇKS kaydına giren alan artarsa bu rakamlar daha da yükselecek. Bu ödemeler, fındıkta halen maliyetlerin biraz üstünde fiyatın oluştuğu hatırlandığında, zor durumda olan üreticinin hasat için ihtiyaç duyduğu işçiliği ve diğer giderlerini karşılayacak, tarımsal girdileri temin ederek rahat bir nefes almasını sağlayacak.”


CİHAN