Fındıkta beklenti 6 lira

Ordu'da tek geçim kaynağı fındık olan üreticiler, bu yıl rekoltesi düşük olan fındığı 6 liradan satmayı ümit ediyor

Fındıkta beklenti 6 lira
05 Eylül 2011 Pazartesi 08:38 tarihinde eklendi.

 

Sahil kesimindeki üreticiler fındık ürününü toplayıp, kurutarak pazara indirmeye başlarken, orta ve yüksek kesimlerde ise üreticilerin bir bölümü halen bahçede fındık toplamaya devam ediyor.
 
Fındığı bir an önce toplayıp pazara indirme çabasında olan üreticinin aklındaki tek soru ise fındık fiyatının ne olacağı. Sahil kesimindeki üreticilerin pazara indirdiği fındık 5,5 liradan serbest piyasada işlem görürken üreticiler fiyatların kademeli olarak yükseleceğine inanıyor.
 
Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, bu yıl fındık rekoltesinin düşük olduğunu dolayısıyla fındık fiyatlarının yüksek olması gerektiğini söyledi.
 
Ordulu üreticilerin tek geçim kaynağının fındık olduğuna işaret eden Avcı, "Özellikle gurbetten gelen üreticilerin hemen ürünlerini pazara indirdiklerini öğrendik, bu durum hem kendilerine hem de diğer üreticilere zarar verir" diye konuştu.
 
Avcı, fındığın bu yıl en az 6 TL’den işlem görmesini beklediklerini ve bu fiyatın kademeli olarak artmasını istediklerini ifade etti.
 
Merkeze bağlı Uzunisa köyündeki fındık üreticisi İsa Bal ise geçen yıl 3 ton fındık topladığını ancak bu yıl rekolte az olduğu için 1 ton fındık toplayabildiğini belirtti.
 
Bal, "Bu kaybımı telafi etmek istiyorum. Fındık 6 TL ve üzerinde satılırsa zararımız kapanır" diye konuştu. Üreticilerden Şenel Çalık ise fındığı harmana indirdiğini ve kurutmaya çalıştığını anlattı.
 
Geçen yıl 4 ton fındık topladığını ancak bu yıl bahçeden 2 ton fındık alabildiğini söyleyen Çalık, "Zaten bu ürünü de toplamak için işçi tuttum. Onlara bin 500 lira ödeme yaptım. Bu durumda ürünün yarısını onlar almış oldu. Eğer fındık fiyatları yüksek olursa biz o zaman ancak zararımızı kapatmış oluruz. Biz her şeye rağmen bu yılki fındık fiyatlarından ümitliyiz" diye konuştu.