Finike'de portakal hasadı başladı

Türkiye'de narenciye üretiminde önemli yeri olan Finike'de portakal hasadının başladığı, ancak geçen yıl yaşanan dolu nedeniyle rekoltenin düşük olduğu bildirildi.

Finikede portakal hasadı başladı
18 Kasım 2012 Pazar 10:35 tarihinde eklendi, 1.281 kez okundu.

 

Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Finike ve yörede portakal hasadının başladığını, ancak bu yıl geçen yıl yaşanan dolu nedeniyle rekoltenin düşük olduğunu söyledi. 
     
Finike'de yaklaşık 35 bin dekar alanda narenciye üretimi yapıldığını, bu alanın yaklaşık 30 bin dekarında portakal üretildiğine dikkati çeken Sarıçobanoğlu, geçen yıl bu alanlardan 250 bin tona yakın ürün elde edildiğini kaydetti. 
     
Geçen yıl portakalın çiçeklenme döneminde bazı bölgelerin doluya maruz kalması nedeniyle bu yıl ürün azlığı gözlemlendiğini vurgulayan Sarıçobanoğlu, bundan dolayı bu yıl yörede 160 ile 200 bin ton arasında portakal üretimi yapılmasının beklendiğini belirtti. 
     
Sarıçobanoğlu, Finike'de üretilen narenciye, özellikle portakalın Türkiye ve dünya genelinde tat ve aroma olarak farklı bir yeri olduğunu dile getirerek, ''Geçen yıl yağan dolu ve olumsuz iklim şartları nedeniyle rekoltede düşüş var. Buna rağmen kalitemiz son derece iyi. Çiftçimizin ürünlerinden beklentisi yüksek, inşallah sezon çiftçimizin istediği gibi gerçekleşir ve yüzleri güler'' dedi. 
     
Sarıçobanoğlu, piyasada şu anda portakalın kilosunun 50-60 kuruş arasında olduğunu, ancak üreticinin beklentisinin 80 kuruş ile 1 lira arasında olduğunu kaydetti. 
     
Portakal yetiştiricilerinden Nazif Özgül de rekoltenin düşük olduğunu, buna karşılık fiyatların beklentilerinin altında olduğunu söyledi. 
     
Portakalın kilosunu 50-60 kuruşa satmakta zorlandıklarını bildiren Özgül, ''Beklentimiz kilogram fiyatının 1 lira civarında olması. İnşallah ilerleyen günlerde fiyatlar yükselir, temennimiz bu'' diye konuştu.