Fitch not için geliyor

Fitch İstanbul çıkarması yapacak. Konu, Türkiye’nin kredi görünümü. Piyasa hareketli. Analistler not artışına \% 30 ihtimal veriyor.

Fitch not için geliyor
18 Ekim 2012 Perşembe 09:02 tarihinde eklendi.

Borsanın yabancı yatırımcılardan gelen güçlü alımlarla tarihi rekorunu kırmaya hazırlandığı, çıkışta ‘not artışı’ beklentisinin etkili olduğu bir dönemde, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten sürpriz hamle geldi. Dün öğleden sonra bilgisayarların posta kutusuna düşen özel davet metniyle Fitch, İstanbul’da 8 Kasım tarihinde ‘Türkiye’nin kredi görünümü’ başlıklı yarım günlük bir konferans düzenleyeceğini duyurdu. Bu zaman dilimi Fitch’in Türkiye’nin notunu açıklayacağı tarihle aynı döneme denk geliyor.

 
‘5-7 Kasım arası’ tahmini
Piyasa aktörleri bu konferansı Fitch’ten Türkiye’ye yönelik bir kredi notu artışı sinyali olarak algıladı. En büyük 3 not kuruluşundan biri olan Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu 1 kademe artırması durumunda, Türkiye ‘yatırım yapılabilir’ düzeye çıkacak. Bu durumda borçlanma faizleri düşecek, yabancı yatırımlar artacak.
Fitch’in bu hamlesinin ardından Türkiye’yi yakından izleyen analistler arasında yoğun bir görüş alışverişi başladı. Analistler, konferans öncesi Fitch’in yüzde 30 civarı bir olasılıkla Türkiye’nin notunu artıracağını düşünüyor. Büyük ihtimal ise notun ileride artacağına görüşüne işaret ediyor, bu hamlenin ‘not görünümü’nü artırabileceği anlamına geldiği düşünülüyor. Bu kararın da konferans öncesi 5 - 7 Kasım arasında açıklanması bekleniyor. Seminerde notun neden artamadığının konuşulacağı belirtiliyor. Analistler Fitch’in son aylarda Türk ekonomisine yapıcı yaklaştığına dikkat çekiyor.
 
Merkez de katılıyor
İstanbul Etiler’deki Le Meridien otelde yapılacak Fitch konferansında Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç ve BDDK Risk Bölümü Başkanı Ozan Cangürel en dikkat çekici davetliler arasında. Bu arada Fitch yöneticisi Paul Rawkins, 10 Ekim’de “Baktığımız şey Türkiye’nin yumuşak inişi başarıp başaramadığı. Şu ana kadar belirtiler iyi. Sorunlar, Türkiye’nin hâlâ çok inişli çıkışlı bir ekonomi olması” açıklamasını yaptı.
 
NOT NEYE YARAR?
Kredi notu, borçlunun anapara ve faiz yükümlülüklerini ödeme isteği ve kabiliyetinin zamanında yerine getirilip getirilememesini ölçüyor. Ülke risklerini ölçerken genelde ekonomik ve politik risklere bakılıyor. Bir ülkenin yüksek kredi notu, ‘Buraya güvenle yatırım yapılır’ anlamına geliyor. Notu yüksek olan ülkeler uygun faizle borçlanıyor ve yabancı yatırımları daha kolay çekiyor.
 
Bakan Çağlayan “Fitch’liğini yaptı” demişti
Fitch, Türkiye’nin kredi notunu BB+ seviyesinde, durağan görünümle bulunduruyor. Kasım 2011’de Türkiye’nin görünümünü pozitiften durağana indirmişti. Geçen yıl temmuzda da olumsuz bir cari açık raporu ile ilgili olarak Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan “Fitch yine Fitch’liğini yapmış” açıklamasını yapmıştı. 1 Mayıs’ta Türkiye’nin kredi not görünümü düşüren bir diğer kredi notu kuruluşu S&P, kendini savunmak için İstanbul’da acil bir toplantı düzenlemişti. S&P siyaset ve finans çevrelerinden eleştiri almıştı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde, Türkiye’nin daha yüksek notu hak ettiğini belirterek, “Türkiye’nin kredi notu daha yüksek olsaydı, portföy yatırımı ve doğrudan yatırım olarak Türkiye’ye 32 milyar dolar ilave yatırım olacaktı” demişti.
 
Sıcak para girişi artar Veyis Fertekligil / T-Bank Başekonomist
“Not artırım sürprizi olabilir. Ancak, neden not artırmayacaklarını da açıklayabilirler. Ya da görünümü olumluya çevirip, not için birkaç ay daha bekleyebilirler. Not artırımı biraz sembolik bir durum. Türkiye ekonomisi, Euro Bölgesi’ne göre çok iyi. Ancak, nota bakıldığında bir dengesiz durum var. Bu nedenle not artırımı psikolojik bir etki yapar. Türkiye’nin notunun ‘yatırım yapılabilir seviye’ye çıkması büyük yatırım fonlarının gelmesini sağlayabilir. Daha fazla sıcak para girişi olur. Doğrudan yatırımlara ise bir etkisi olacağını düşünmüyorum, bu tür yatırımlar zaten geliyor. Piyasalara ise moral olur.”
 
Görünümü Yükseltilebilir Gülay Elif Girgin / Oyak Menkul Ekonomist
“Piyasalarda not beklentisi var ancak, Fitch toplantı öncesinde görünümü ‘duragan’dan ‘pozitif’e çevirebilir. Türkiye’nin notu ‘yatırım yapılabilir seviye’ye geldiğinde ekonomiye etkisine baktığımızda, benzer ülkelerde ‘özel sektör borçlanma hızlarının’ artığını görüyoruz. Bunun sonucunda da ülkelerin cari açığında kötüleşme gözlemleyebiliyoruz. Not artırımı olması durumunda Merkez Bankası’nın hızlanabilecek fon akımlarına karşı alacağı önlemler makro göstergelerin sağlığı açısından önem kazanacak. Piyasalara bakıldığında, nottan önce yaşanan artışlar, beklentilerin gerçekleşmesi mantığıyla kâr satışına geçiyor.”

Milliyet