Foça’da çekme makarna nostaljisi

İzmir’in koyları ve doğal güzelliğiyle cennet köşelerinden olan ilçesi Foça’da, yörenin kaybolmaya yüz tutmuş ürünlerinden 'çekme makarna' düzenlenen bir etkinlikle gelecek kuşaklara aktarıldı.

Foçada çekme makarna nostaljisi
10 Aralık 2013 Salı 19:52 tarihinde eklendi, 1.224 kez okundu.
 
'İyi, Temiz ve Adil' sloganını kullanan Slow Food Hareketi’nce her yıl 10 Aralık günü tüm dünyada 'Terra Madre Day-Toprak Ana Günü' olarak değişik etkinliklerle kutlanıyor. 2004 yılından beri 160 ülkede kutlanan ve 'toprağın bereketine şükür' anlamını taşıyan günün bu yıl ki teması olarak yöresel unutulmaya yüz tutmuş yemekler' seçildi. Tüm dünyada, unutulmaya yüz tutmuş gıdaları 'Ark of Taste Nuh’un Ambarı' adıyla listelemek ve risk altındaki yemekleri tekrar gün yüzüne çıkarmak için özel bir çalışma yapan uluslararası harekete Foça, çekme makarnasıyla adını yazdırdı.
 
Merkezi İtalya’da bulunan Uluslararası Slow Food Hareketi tarafından özellikleri ve uygulamalarıyla dünyanın 28’inci 'Yeryüzü Pazarı' olarak ilan edilen Foça Yerel Pazarı’nın kurucusu Foça Zeytindalı grubu üyeleri, ilçenin kaybolmaya yüz tutmuş ürünlerinden 'Çekme Makarna' için bugün Reha Midilli Kültür Merkesi’nde bir etkinlik düzenledi.

Etkinlik, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, 'Foça Mutfağı' kitabının yazarı Nurdan Çakır Tezgin, Slow Food Foça Zeytindalı ile İzmir’de değişik bölgelerde yemek ve yemek kültürü üzerine çalışmalar yapan 'Bahriye’nin Mutfağı' ve 'Pembe Kekik' gruplarının üyeleri, çoğunluğu kadınlardan oluşan Foçalı vatandaşların oluşturduğu yaklaşık 200 katılımcıyla 'Toprak Ana Günü' şenlik havasında kutlandı.
 
Foça Zeytindalı Grubu Lideri Gül Girişmen’in Slow Food hareketinin özü, Foça’daki uygulamaları ve hareketin 'Ark of Taste - Nuh’un Ambarı' listesine 'Çekme Makarna'yı yazdırmaları ile ilgili bilgi verdiği konuşmasının ardından Belediye Başkanı Demirağ Türkiye’nin tek 'Yeryüzü Pazarı’na sahip olmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.
 
'Yasca Hoşca Aşçı Fok’ca Foça Mutfağı' kitabının yazarı Nurdan Çakır Tezgin de Foça’nın kaybolmaya yüz tutmuş yemekleri hakkında yaptığı çalışmaları anlatttı. Daha sonra sözü alan Foçalı Vesile Törün ise çekme makarnanın hamurunun açılmasından, yapılmasına ve pişirilmesinde kadar dikkat edilecek konuları ayrıntılı şekilde bilgi verdi. Bu makarnanın lezzetli olması için öncelikle kaliteli ve mümkünse yörenin ürünlerinden elde edilmiş unla yapılması gerektiğini belirten Törün, "Maalesef böyle un bulmakta zorlanıyoruz" dedi.
 
Etkinlikte danha sonra, Foça Belediyesi, Halim Foçalı Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Foça ve bağlısı çeşitli yerleşim birimlerinden eski yemekler konusunda bilgili kadınlar ve üyelerce ortak olarak gerçekleştirilen etkinliğe katkı verenlere teşekkür belgeleri takdim edildi.
Dileyen konuklara tarifler verilmesiyle süren etkinlik, pişirilen çekme makarnaların konuklara ikram edildi.

DHA