Foça'da öldürülen çiftçilere 'sivil şehitlik' unvanı

İzmir'in Foça ilçesinde askeri servis aracına bombalı saldırıyı gerçekleştiren teröristler tarafından öldürülen 3 çiftçinin yakını 'sivil şehit'lik unvanı verilmesini istedi.

02 Ocak 2013 Çarşamba 21:55 tarihinde eklendi.

 

Askeri servis aracına 9 Ağustos 2012 tarihinde saldıran teröristler, olaydan üç gün önce de çiftçiler Yusuf Kafalı (59), Zekeriya Toksoz (55) ve Bahri Şirin'i (46) kendilerini farkettikleri için silahla öldürdükleri tesbit edilmişti.
 
Teröristler tarafından öldürülen çiftçilerden Zekeriya Toksoz'un Menemen'de yaşayan oğlu Selim Toksoz (32), terör mağduru olduklarını, bu nedenle bazı basın yayın organlarında Uludere olayı ile ilişkilendirilen haberleri doğru bulmadıklarını söyledi. Toksoz, "Kağıt üzerinde terör mağduru olarak görünüyoruz. Babamızın sivil şehit kabul edilmesi için girişimlerimiz var. Konuyla ilgili evraklarımız, İzmir Valiliği tarafından Milli Savunma Bakanlığı'na gönderildi. Uludere olayıyla birlikte anılmaktan rahatsızlık duyuyoruz. Bizimkiler tarlada çalışırken öldürüldüler. Olay basında abartılıyor. Bazen biz de gereken yerlerde işlerimiz hızlı yürümediği için duygusal davranabiliyoruz. Basın da bunu abartıyor. Babamın bedeli parayla pulla ölçülmez. Bu konuda yapılan Uludere kıyaslamasını doğru bulmuyoruz.'' dedi. 
 
Öldürülen çiftçi Zekeriya Toksuz'un eşi Ayten Toksuz de, hala eşinin yasını tuttuğunu belirterek, ''Çok üzgünüm ama madem bizim başımıza böyle bir olay geldi, bizim de sivil şehitlik haklarımızı versinler. Çocuklarımıza iş versinler. Para hiç önemli değil, ama bizim de mağdur edilmememiz lazım. Giden geri gelmiyor.'' diye konuştu. 
 
Teröristler tarafından öldürülen çiftçilerden Yusuf Kafalı'nın Menemen ilçesinde yaşayan eşi Vesile Kafalı da eşinin sivil şehit kabul edilmesini istedi. Bunun için İzmir Valiliği'ne müracaat ettiklerini dile getiren Kafalı, "Valilik, dilekçemizi işleme aldı. Mağduriyetimizin bir an önce giderilmesi için sürecin hızlandırılması gerekir. Terörden doğan maddi zararların karşılanması için Valilik kararıyla bize 25 bin lira bir ödeme yapıldı. Biz eşimin sivil şehit sayılmasını istiyoruz. Olayın üzerinden 6 ay geçmesine rağmen henüz bir aşama kat edilmedi. Birileri 'terörle mücadele mağduruyuz' diye ortalığı ayağa kaldırıyor. Terörle mücadele mağduru olan herkese eşit davranılmasını istiyorum. Ölen eşim için 1 milyon lira para da verseler geri gelmeyecek ama bundan sonrası için hayatımızın düzene girmesini istiyoruz. 5 kız annesiyim. Eşim öldürülünce onların sorumluluğu bana kaldı. Afyon'da öğretmen olarak görev yapan Öznur isimli bir kızımız var, onun tayininin yanımıza çıkmasını istiyoruz. Diğer kızım Songül'ün ise bir işe yerleştirilmesini istiyorum. Devletimize isyan etmiyoruz, devletimizin arkamızda olduğunu görmek istiyoruz.'' dedi. 
 
İzmir'in Foça ilçesine bağlı Maltepe köyünde yaşayan Yusuf Kafalı (55) ve Zekeriya Toksoz (55), 6 Ağustos 2012'de birlikte köyden ayrılarak Yeni Bağarası Köyü'ndeki tarlaya çalışmaya gitmişti. Daha sonra Kafalı, Toksoz ve Bağarası köyünden Bahri Şirin'den uzun süre haber alınamaması üzerine yapılan aramalarda üç çiftçi kafalarından silahla öldürülmüş olarak bulunmuştu.

CİHAN