Frankenstein değil akbaba

İnterpol’ün kırmızı bülteniyle aranan ‘Frankenstein’ lakaplı Doç. Dr. Yusuf Erçin Sönmez’in çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakılması şaşırttı

Frankenstein değil akbaba
14 Ocak 2011 Cuma 08:39 tarihinde eklendi, 1.033 kez okundu.

 

Savcılık, Dr. Sönmez’in kaçma şüphesini gerekçe göstererek karara itiraz etti.
 
Uluslararası organ şebekesinin Türkiye ayağı olduğu iddiasıyla kırmızı bültenle İnterpol tarafından aranan Dr. Frankenstein lakaplı Doç. Dr. Yusuf Erçin Sönmez önceki gün çıkarıldığı mahkeme tarafından “İsnat edilen suçun vasıf ve mahiyetine, mevcut delil durumuna, atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunmaması” nedeni ile serbest bırakıldı. Adliyeye elleri kelepçeli halde gelen Sönmez’in adliyeden elini kolunu sallayarak ayrılması ise kamuoyunda şaşkınlıkla karşılandı.
 
Frankenstein
 
Doktor Yusuf Erçin Sönmez’i “Örgütlü biçimde organ ticareti yapmak”suçundan mahkemeye sevk eden savcı Reşat Uğur Soysal ise İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği karara Sönmez’in kaçma şüphesi bulunduğunu gerekçe göstererek İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti. Eğer savcının itirazı kabul edilirse Yusuf Erçin Sönmez’in hakkında tekrar yakalama kararı çıkarılacak.
 
İade edilemez
 
Dr. Sönmez hakkında Kosova devleti tarafından çıkarılan kırmızı bültenle yakalama kararı ise halen devam ediyor. Ancak Kosova devletinin Türkiye’ye yakalama çıkardıklarına dair bilgi vermediği, Türkiye’de yürütülen soruşturmayla ilgili olarak bilgi ve belgeleri istediği öğrenildi. Prosedüre göre Türkiye’de yakalanan Sönmez’in hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması hem de hakkında bir soruşturma bulunması nedeniyle Kosova’ya iadesi yapılamıyor. Sönmez’in yurt dışında yakalanması halinde Türkiye tarafından çıkarılan kırmızı bülten kapsamında yakalandığı ülkeden iadesinin isteneceği ve bu işlemler sırasında bulunduğu ülkede tutuklanacağı öğrenildi. Ayrıca Kosova savcısının bugün (cuma) Türkiye’ye gelerek soruşturmayı yürüten savcı Reşat Uğur Soysal’la görüşeceği öğrenildi.
 
“Benim lakabım akbaba”
 
Organ ticaretiyle suçlanan Doç. Dr. Yusuf Erçin Sönmez, hakkındaki tüm iddiaları TV8’de katıldığı Haber Aktif programında yalanladı. Dr. Sönmez, ‘’Benim lakabım Akbaba, Frankenstein nereden çıktı bilmiyorum. Hayatımda benim bir tane lakabım olmuştur. Beni tanıyanlar bilir. Bana akbaba derler. Akbaba sadece saçımın beyaz olmasından kaynaklanmaz. Ama İstanbul Tıp Fakültesi’nde çalışmaya başladığımda ayın 25-26 günü ben hastanede kalırdım. 4-5 gece hastanede kalırdım ve de kadavra peşinde koştururdum’’ dedi.
 
Sırbistan tahliyeye kızdı
 
Kosova’da yasadışı organ nakli yaptığı iddiasıyla İnterpol tarafından aranırken İstanbul’da gözaltına alınan Dr. Yusuf Erçin Sönmez’in mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına Sırbistanlı yetkililer tepki gösterdi. Sırbistan’ın Kosova’dan Sorumlu Bakanı Goran Bogdanoviç, yaptığı açıklamada, Sönmez’in tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasının,“Kosova’da yasadışı insan organ nakli suçu işleyenlere kötü bir mesaj olduğunu” belirtti. Mahkemenin serbest bırakma kararının Priştine’deki “Medikus” kliniğinde yapılan “ameliyatların” araştırılmasını olumsuz etkileyebileceğini savunan Bogdanoviç, söz konusu kararın Kosova’daki Avrupa Birliği Misyonu’nun (EULEX) organ ticareti soruşturmasını ve bu yöndeki çabalarını zorlaştıracağını da ileri sürdü. 

Vatan Gazetesi