Fransa'da ekonomi 1 Mayıs'a gölge düşürdü

Fransa’da 1 Mayıs gösterileri geçtiğimiz günlerde açıklanan Ocak 1996'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşan işsizlik rakamlarının gölgesinde gerçekleşti.

01 Mayıs 2013 Çarşamba 20:26 tarihinde eklendi.

 

Önceki yıllarda birlikte kutlama programı düzenleyen sol sendikalar ise bu yıl ayrı kutlamam programları düzenledi.
 
Paris’in Bastille Meydanında gerçekleştirilen gösterilerde hüküme’in politikalarını eleştiren CGT ve FSU öncülüğünde sendikalar birleşirken bazı Türk sol gruplar da Bastille meydanında düzenlenen kutlamalara katıldı. CGT Genel Sekreter'i Thierry Lepaon Cumhurbaşkanı François Hollande'a çağrıda bulunarak hükümetin kemer sıkma politikalarına son vermesini istedi.
 
Hükümet’in çalışma hayatında getirmek istediği yeni reform paketine destek veren CFDT’nin Reims'teki kutlama programına ise 300 kişi katıldı.
 
Aşırı sağ parti Milli Cephe’in (FN) 1 Mayıs kutlamaları için seçtiği adres ise Opera meydanı oldu. Meydanda toplanan partililere seslenen Marine Le Pen, 1 yıllık sol parti iktidarını eleştirerek halkın ekonomik durumunun giderek kötüye gittiğine vurgu yaptı.
 
Fransa’da Sosyalist Parti’nin iktidarındaki ilk 1 Mayıs kutlamalarına halkın ilgisi ise bir önceki yıllara göre oldukça az oldu.
 
Fransa genelinde düzenlenen kutlamalara 120 bin kişinin katıldığı belirtilirken, 2009 yılında bu sayı 1 milyonu bulmuştu.

CİHAN