Fransa'da peçe isyanı

Fransa'nın başkenti Paris'te peçe takan bir kadına ceza kesilmek istenmesiyle başlayan gerginlik şiddet olaylarına yol açtı

Fransada peçe isyanı
20 Temmuz 2013 Cumartesi 14:54 tarihinde eklendi, 1.892 kez okundu.

Polis yetkililerinin verdiği bilgiye göre; Trappes ilçesinde dün peçeli bir kadın polis tarafından durdurularak kimlik kontrolü yapılmaya kalkışıldı. İddiaya göre, Kadının eşi buna tepki göstererek polis memurlarını darp etti ve gözaltına alınarak karakola götürüldü. Bunun üzerine yüzlerce kişi karakola saldırdı. Çöp konteynerlerinin ateşe verildiği ve otobüs duraklarının tahrip edildiği olaylarda polis göz yaşartıcı gaz kullandı. Olaylarda, bir erkek çocuğu ile 4 polis yaralandı; 6 kişi de gözaltına alındı.

Şiddet olaylarını meşru gösterilemeyeceğini ifade eden İslamofobiyle Mücadele Derneği, söz konusu peçeli kadının kendileri ile irtibata geçtiğini duyurdu. Peçeli kadın, polisin peçesini çektiğini ve annesini ittiğini öne sürdü. Olayların ardından bölgeye ek kuvvetler sevk edildi. 2005 yılındaki Afrikalı gençlerin isyanında Trappes de hareketli bölgeler arasında yer alıyordu.

Fransa'da yüzü kapatan kıyafetlerin giyilmesi 2011'de yasaklanmıştı. Yasağı ihlal edenlere para cezası kesiliyor ve bu kişiler vatandaşlık dersi almaya zorlanıyor. Kadınları peçe takmaya zorlayanlara ise 30 bin Euro ağır para cezası verilebiliyor.


CİHAN