Fransa'da Selek davasına diplomatik müdahale

Avrupa milletvekilleri, Fransız parlamenter ve senatörlerden oluşan 30 kişilik grup, Pınar Selek için desteklerini açıklayan bir bildiri yayınladı.

Fransada Selek davasına diplomatik müdahale
22 Ocak 2013 Salı 20:00 tarihinde eklendi.

 

Grup açıklamasında uluslararası makamları, davaya diplomatik müdahaleye davet etti. 
 
Avrupa Parlamentosu'ndaki Yeşiller, grubu, Pınar Selek'in yargılanmasına hukuk kuralları çiğnenerek devam edildiğini öne sürdü. Pınar Selek’e destek verenlere Fransız milletvekilleri ve senatörler de katıldı. 30’dan fazla politikacı, 24 Ocak’taki duruşması için desteklerini açıklayan bir bildiri yayınladı. Açıklamada Pınar Selek’in 11 Temmuz 1998’deki olaydan dolayı değil; polis şiddeti, Kürt sorunu ve eşcinseller üzerine araştırmalar yaptığı için haksız yere tutuklandığı iddia edildi. Ayrıca Pınar Selek’in 2006, 2008 ve 2011 yıllarındaki duruşmalarda beraat etmesine rağmen bu kararların temyiz edildiği hatırlatıldı.
 
SELEK’E MÜLTECİ STATÜSÜ TALEBİ
 
Açıklamanın devamında “Yasadışı bir yargılama süreci var. 24 Ocak’taki duruşmada bir sonuca varılması gereklidir. Bu yargılama biçiminden dolayı Fransa Parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Masası bu adaletsizliğe tepki vermek durumundadır. Bu sebeple Pınar Selek için 14 yıl önce başlamış bir yargılamayı sonlandırmak adına Avrupa düzeyinde diplomatik bir çağrıda bulunuyoruz. Sonuç olarak 24 Ocak’taki yargılamanın negatif sonuçlanması durumunda mülteci statüsünde Fransa’da kalması için hükümetin desteği olacaktır.” ifadeleri yer aldı.
 
Yeşiller Partisi ise delil yetersizliğinden dolayı serbest kalan Pınar Selek’in gaz kaçağından meydana gelen hadiseden dolayı anlaşılamaz ve kabul edilemez bir şekilde dördüncü Kez hâkim karşına çıktığı yorumu yapıldı.
 
REKTÖRDEN ÖĞRENCİLERE SELEK E-MAİLİ
 
430 bin öğrencisi bulunan Strasbourg Üniversitesi Rektörü Alain Beretz, üniversitede eğitim gören öğrencilerin tamamına Pınar Selek’e destek amaçlı mail gönderdi. Beretz üniversite camiasından da destek istedi. Alain Beretz 3 Aralık tarihli bildirisinde “Temel hak ve insani değerleri savunan bir üniversite olarak; ifade özgürlüğünün, temel araştırma haklarının ihlal edilmesine ve çiğnenmesine karşı duyarsız kalmamız düşünülemez. Strasbourg Üniversitesi ve akademik camia olarak Pınar Selek’in yanında olmamız, her öğrencinin, her vatandaşın, her inananın temel haklarının yanında olduğumuzu yeniden ifade etmek anlamına gelmektedir. Akademik araştırmaların ideolojik ve siyasi nedenlerle istismar edilmesini reddediyoruz. Hümanizm ve özgürlük değerleri sonsuza kadar üniversitemiz tarafından desteklenecektir. Bu sebeple Strasbourg Üniversitesi 24 Ocak'ta İstanbul’da rektör yardımcısı tarafından temsil edilecektir.” ifadelerini kullandı.
 
Strasbourg Belediyesi de 24 Ocak’taki duruşmada Pınar Selek’e destek vermek için İstanbul'a heyet gönderecek.

CİHAN