Fransa'nın kararı Agos'un manşetinde

Agos gazetesi dün Fransa Meclisi'ne çağrı yaptı ve 'Sorumluluktan kaçmayın' manşetiyle çıktı.

Fransanın kararı Agosun manşetinde
24 Aralık 2011 Cumartesi 12:30 tarihinde eklendi, 1.014 kez okundu.

 

Fransa Meclisi Genel Kurulu’nda 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini onaylanmasına tepkiler sürerken, Agos Gazetesi dün “Sorumluluktan kaçmayın’’ manşetiyle çıktı.
 
Agos Gazetesi imzalı yazının “Fransa’ya Çağrı” bölümünde şu cümleler dikkat çekti: “Tarihsel gerçeklikleri koruma ve gelecekteki soykırımların tekrarlamamasını sağlamayı amaçlayan mevcut yasa tasarısı, adaleti ve insan haklarını sağlamayı hedefliyor görünse de, bu haliyle, demokrasinin olmazsa olmazlarından biri olan ifade özgürlüğüne zarar verecektir. Gerçek demokrasi kültürü, düşünceleri suç ilan ederek değil, ancak ve ancak onların fikir mücadelesi sahnesinde yer almasıyla gelişir. Fransa, 1915’e yönelik inkârın son bulmasını istiyorsa, Ermeni halkına yönelik ayrımcılık ve aşağılama ile özgür fikir beyanını birbirinden ayırmalıdır. Bu ise insanları cezalandırarak sağlanamaz. Fransa, Türklerin 1915 hakkında doğru bilgilenmesine katkıda bulunmayı amaçlıyorsa, işe, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Fransa’nın Osmanlı topraklarına yönelik politikasıyla yüzleşmekle başlaması çok daha hayırlı olur.’’
 
Agos’taki yazıda “Fransa’ya Çağrı” bölümünün yanı sıra “Fransa Ermenilerine Çağrı”, “Türkiye Ne Yapmalı?” ve “Türkiye Ermenileri Ne Yapmalı?” başlıkları da yer aldı. “Türkiye Ne Yapmalı?” başlığı altında ise 1915 olaylarıyla ilgili Türkiye’nin tutumu eleştirildi.
 

Habertürk