Futbola güven kalmadı

Türkiye'deki milyonlarca sporseverin son zamanlarda yaşanan şike iddialarından dolayı futbolu yönetenlere karşı güveni sarsılırken, Fenerbahçe taraftarının yaşadıkları travmanın ürkütücü boyutlara ulaşılabileceği uyarısında bulunuldu.

Futbola güven kalmadı
27 Ağustos 2011 Cumartesi 13:17 tarihinde eklendi, 1.109 kez okundu.

 

Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda görev alan Doç. Dr. Perican Bayar, Türk futbolunda Fenerbahçe ve birçok kulübün adının karıştığı şike iddialarından sonra oluşan mevcut durumdan dolayı futbolseverlerin "psikolojik sarsıntı" yaşadığını söyledi. 
     
Türk spor tarihi boyunca futbolun her zaman insanların gözünde farklı bir yerde durduğunu belirten Bayar, "Türk insanı için böylesine önem taşıyan bir spor dalında yaşanan bu kaos ortamı, bütün sporseverleri olumsuz etkilemiş durumda. Ülkemizde bir futbolsever, artık izleyeceği her maça belli bir şüpheyle yaklaşacak. Bundan sonraki süreçte insanların güveni nasıl kazanılacak bilemiyorum, ancak futbolseverlerin büyük bir psikolojik sarsıntı yaşadığı gerçek" dedi. 
     
Türk futbolunu yönetenlerin bundan sonra çok dikkatli davranması gerektiğinin altını çizen Bayar, "Çünkü artık herkes futbola genel anlamda şüpheyle yaklaşacak. Yeniden bir güven ortamının oluşması için futbol camiasının her konuya çok hassas yaklaşması gerekiyor. Türk futbolu umarım, insanların gözündeki eski prestijini ve saygınlığını geri kazanır" diye konuştu. 
     
Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) kararıyla Şampiyonları Ligi'ne katılmayacağı açıklanan Fenerbahçe'de ise taraftarın yaşadığı travmanın ürkütücü boyutlara ulaşmasından çekindiğini ifade eden Bayar, şunları söyledi: 
     
"Yaklaşık 3 ay önce Fenebahçe'nin şampiyonluğunu kutlayan ve yeni sezon öncesinde sarı-lacivertli takımı hem Şampiyonlar Ligi ve hem de Spor Toto Süper Lig'de izleme hazırlığı yapan taraftar, şu anda bir travma yaşıyor. Taraftarlar, yaşanan süreçten dolayı demoralize olmuş durumda. Kendilerinin ciddiye alınmadığı arka plana itildiği bir takım duygular taşıyor olmaları gerekir. Yargıyla ilgili henüz net bir kararın çıkmamasına rağmen, TFF'nin sarı-lacivertlilerin Şampiyonlar Ligi'ne katılmayacağını açıklaması, fenerli taraftarlar tarafından haksızlık olarak yorumlanabilir. Bu durum da onları hırçınlaşmaya itebilir."