G20'nin gündeminde Ebola vardı

Avustralya’nın Brisbane kentinde yapılan G20 zirvesinde liderlerin gündeminde; iklim değişikliği, Ebola ve işsizlik var. ABD Başkanı Barack Obama konuşmasında yoksul ülkelerde iklim değişikliği nedeniyle oluşan zararlarla başa çıkılabilmesi için kullanılmak üzere 3 milyar dolarlık bir bağışta bulunacakların açıkladı.

G20nin gündeminde Ebola vardı
15 Kasım 2014 Cumartesi 20:36 tarihinde eklendi.

Obama, Avustralya ve Amerika arasında pek çok ortak nokta olduğunu vurguladıktan sonra, “Aramızdaki pek çok ortak noktadan bir tanesi, her iki ülkenin de çok büyük oranlarda karbon kirliliğine neden oluyor olmasıdır.” dedi.

Obama, Queensland Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, yoksul ülkelerin iklim değişikliğinin zararlarıyla mücadele edebilmeleri için 3 milyar dolarlık yardım da bulunacakların ilan etti.

Liderler konuşmasında Ebola virüsünün neden olduğu sıkıntılardan duyulan endişeleri dile getirilirken, bu virüs ile mücadele için yapılan çalışmaların takdirle karşılandığı vurgulandı.

Obama konuşmasında ayrıca Ukrayna’daki durum ve Batı Afrika’daki Ebola salgını sorununa da değindi. G20 liderleri yayınladıkları ortak bildiride, Ebola virüsünün neden olduğu sıkıntılardan duyulan endişeleri dile getirerek, bu hastalıkla mücadele için yapılan çalışmaları takdirle karşıladıklarını vurguladılar. Açıklamada, “G20 üyeleri uluslararası çabaların Ebola salgınını engellemek ve ortadan kaldırmak için yapılması gereken her şeyin yapıldığından emin olacaklardır.” denildi.

G20 Liderleri ayrıca Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF’ye de uyarılarda bulunarak, Ebola salgınından etkilenen ülkelere desteğin devamını istediler.

4 KİŞİ TUTUKLANDI

Bu arada G20 Zirvesi’nin ilk gününde 4 kişi tutuklandı. Bu kişilerin G20 Zirvesi’nin yapıldığı alanlara girmesi yasaklandı. Polis yetkilileri ise zirvenin ikinci günü olan Pazar günü için olası sorunlara karşı tedbirlerini arttırıyor. Zirve nedeniyle federal ve eyalet polislerinden oluşan 7 bin kişilik bir güvenlik gücü 24 saat boyunca aktif görev yapıyorlar.

Zirvenin yapıldığı Brisbane şehir merkezinde protestolar da eksik olmuyor. Şu ana kadar 26 değişik grup protesto gösterileri yapmak üzere hükümetten izin alarak kayıt yaptırdı. Bu gösterilerin 13 tanesi bugün gerçekleşti.


CİHAN