"Galatasaray Dubai Şeyhi gibi"

Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, Skyturk360’a konuştu ve ilginç açıklamalar yaptı.

Galatasaray Dubai Şeyhi gibi
28 Şubat 2013 Perşembe 00:17 tarihinde eklendi.

 

Sadri Şener, şike sürecinde henüz son sözün söylenmediğini belirtirken, Galatasaray’ı da hedef tahtasına alarak sert sözlerle eleştirdi.
 
İşte Trabzonspor Başkanı Sadri Şener'in röportajının ayrıntıları:
 
Bu sene kötü bir Trabzonspor izledik. Sizce bunun nedeni nedir? Ligin ikinci yarısı oynanıyor ve Trabzonspor 30 puanla 10. sırada bu beklemediğimiz bir şey. Siz bununla ilgili ne dersiniz? Sorun sizce nerede?
 
Bana göre iyi oyunculardan kurulu bir takımımız var. Fakat niye olmadı derseniz bunun şans faktörü de var. Fenerbahçe maçı oynuyorsunuz, top içeri giriyor fakat hakem golü vermiyor. Fenerbahçeli oyuncu bir şut çekiyor top bizim futbolcunun sırtına çarpıyor ve gol oluyor. Çok tempolu bir oyun oynamadık ve bu yüzden hoca değişikliğine gittik. Şimdi Tolunay Kafkas ile yolumuza devam ediyoruz ve onunla ligi iyi bir yerde bitireceğimizi düşünüyorum.
 
Hakemlerden yakındınız sizce tek sorun hakemlerde mi?
 
Yöneticilik yıllarında hakemleri eleştirmek modaydı ve ben de o modaya uyuyordum. Baktım hakemlere yakınmak bir işe yaramıyor ben de bıraktım. Hakemler hata yapıyor ve onlar da bunu kabul ediyor. Bana göre kasti hatalar yapmıyorlar. Çoğu hakemleri tanırım. Asıl önemli olan yardımcı hakemlerin daha iyi yetişmesi lazım. Çünkü, yardımcı hakemler orta hakemi çok etkiliyor ve onların dedikleri geçerli oluyor.
 
Geçtiğimiz sezonlar da Şenol Güneş başarılı bir grafik çizdi. Bu sene kan uyuşmazlığının sebebi nedir? Şenol Güneş istifa etti ve siz tamam dediniz.
 
Geçtiğimiz sezonlar da başarılı bir grafik çizdik, doğrudur. Ben de o zaman daha yeni bir başkandım. Şimdi bana da başarısız diyorlar. Şenol hoca bir iki defa daha istifa etmek istemişti ama ben kabul etmemiştim. Ama bu sefer ettim.
 
Şenol Güneş ayrılırken Sadri Şener ile arkadaş değiliz dedi. Şenol Güneş ile aranızda bir sorun var mı? Bu olayların buraya gelmesinin nedeni ne?
 
Ben bir şey demedim. Şenol hoca öyle dediği için ben de onun dediğini kabul ettim. Arkadaşım olmayan insanlarla çalışmam zaten. Bunun dışında söylenecek fazla bir şey yok.
 
Dün eski Trabzonsporlu Barış Özbek’in açıklamaları vardı. Bu takımı Şenol Güneş bitirdi dedi. Trabzonspor’dan ayrılmamın en büyük nedeni kendisidir dedi. Barış Özbek’in açıklamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
 
Barış aman aman bir futbolcu değil. Eskiden iyi bir futbolcuydu ama şimdi iyi değil. Sakatlıktan kurtulduktan sonra kendini toparlayamadı. kendini toparlamak için de bir gayret göstermedi. Şenol Güneş ile arasında ne geçti bilemem. Çünkü, biz bazen idmanları izliyoruz ve o zaman da 25-30 futbolcu oluyor bu yüzden ilgilenemedim. Şenol Güneş’e yüklenmesinin bir anlamı yok. Böyle bir demeç vermiş kendi bilir.
 
Tolunay Kafkas’dan neler bekliyorsunuz?
 
Tolunay, genç jenerasyonun yetenekli hocalarından biri. Trabzonspor’u çok seven biri ve kendini iyi yetiştirmiş biri. Bütün zamanını spora ve futbola ayırmış birisi. Kendisinden o açıdan yararlanmak istiyoruz. Şimdi kendine yeni bir teknik ekip kurdu. Umarım başarılı olur. Bütün hocalarla uzun vadeli sözleşme yapıyoruz ama beş kere yeniliyor sonra kısa vadeli oluyor. Bizim kadromuz belli her şeyimiz belli umarım iyi olur.
 
Tolunay Kafkas ile yeni bir yapılanmaya gideceksiniz değil mi?
 
Tolunay Kafkas’ın elinde iyi bir futbolcu portföyü var. Bu konu da kendisini iyi yetiştirmiş. Elindeki bu bilgileri değerlendireceğiz.
 
Lig Tv’de katıldığınız programda ‘’Şenol Güneş, Mustafa Denizli ve Fatih Terim gibi teknik direktörler işlerini bırakmalı ve federasyon da görev yapmalı’’ demiştiniz....
 
Şimdi bu saydığım isimler bizim jenarasyonun en iyi hocaları kimse alınmasın. Bu hocalardan bence Milli Takımlar’da bir çalıştırıcı değil de bir eğitimci olarak yararlanmalı. Mustafa hoca Rize’de, Fatih Terim Galatasaray’da artık onların yerine 40- 50 yaşlarında onların yetişdirdikleri kişileri koymak daha iyi olur. Tabii bu benim kişisel görüşüm. Bildiğim kadarıyla ekonomik olarak da gayet iyiler.
 
Sizin o zaman yeni antrenörlük programınız Tolunay Kafkas gibi hocalar mı?
 
Doğrudur, artık bu böyle. İngiltere’de var bunun bir iki örneği. Bu ayıp bir şey değil. Artık ben de kendim için konuşacak olursum benim de geri çekilme zamanım geldi. Bizim yerimize de daha genç arkadaşlarımız gelmeli.
 
Buradan kulüp başkanlarına da mı bir gönderme yapıyorsunuz?
 
Gönderdim zaten. Zaten en büyük İlhan Abi galiba, daha sonra Bursaspor’ın başkanı İbrahim geliyor. Zaten onunla aramda iki yaş var.
 
Galatasaray, Burak Yılmaz ve Selçuk İnan’ı transfer etti. Siz halen kızgın mısınız? 
 
Kızgın mı, kırgın mı? Kızgınlık belli bir süre sonra geçiyor ama kırgınlık sürüyor.
 
Bununla ilgili hiç Ünal Aysal ile konuştunuz mu? 
 
Yok konuşmadım. Ne konuşacağım, siz benden bunları mı aldınız diyeceğim.
 
Maçlarda da mı bir araya gelmiyorsunuz? 
 
Trabzon’daki maça ben gitmemiştim. İstanbul’daki maça da gitmeyeceğimi söylemiştim.
 
Neden? 
 
Kırgınlığın devam etmesinin şöyle bir avantajı oluyor. Bir daha yaparken düşünür karşısındaki insan. Mesela ben yapmam. Benim de tarzım bu. Yapılan transferlerde bana da sorulması lazımdı. Para her şey değil.
 
Onur Kıvrak için 7.5 milyon Euro’yu getiren alır diye bir açıklamanız olmuştu. 
 
Gene bu kibar tarafı. Burda bir konu var menejerleri galip getiriyorsunuz. Burak Yılmaz’ın adını bile anmak istemediğim bir menajeri var. Onların davranış şekilleri beni kahrediyor. Onur Kıvrak’ı da biri isterse gelir benimle konuşursa daha şık olur.
 
Galatasaray parayı verse, Onur’u alabilir mi? 
 
Alır ama kırgınlık konusu daha büyüyerek bomba haline gelir. Paraları çok zaten yakın bir zaman da bizim takımı da alabilirler. Galatasaray, Dubai Şeyhi değil galiba. Belki böyle bir imaj yaratmak istiyor. Biz her şeyi alıp satabiliriz diye. Biz zaten Anadolu takımıyız ezilmeye mahkumuz.
 
Kendinizi dört büyüklerden görmüyor musunuz? 
 
Büyük başka Anadolu başka. Biz büyüğüz zaten. Ama benim stad gelirim 300 bin Lira, Galatasaray’ın ve Fenerbahçe’nin 3 Trilyon. Zaten bu ip yakında kopar. Ligi ikiye ayırırsın. Çünkü, yarışma adil değil. Eşit şartlarda mücadele yaratmak çok zor. Siyasi yönden de geri kalıyoruz. Bugün Bakanlar Kurulu’na baktığımız zaman yarısın Galatasaraylı aralarından bir tanesi Trabzonludur. Bazı şeyler politik oluyor.
 
Adil olması için ne lazım? 
 
Onların gelirlerini küçültemezsin bizim gelirleri de birden büyültemezsin. Ligi ikiye ayırırsın. Ben ömrümün sonuna kadar 10-15 milyon Euro bir oyuncuya veremem. Anadolu kulüplerinin her sene küme düşme korkusu yaşaması hiç hoş değil. Yarıştığım bir konu daha Türkiye’de hiç bir il İstanbul’un güzelliği ve albenisiyle boy ölçüşemez. Galatasaray, Drogba’yı aldı belki Drogba’nın gördüğü en güzel şehir İstanbul’dur. Mesela yabancı futbolcuların çoçuklarına eğitim konusunda sıkıntı oluyor. Küçük çocuklarına Fransızca ya da Almanca eğitim veren kurumlarımız olmuyor. Biz İstanbul takımlarıyla hiç bir zaman boy ölçüşemiyoruz ama ne oluyor biz kendi altyapımızdan oyuncu çıkarıyoruz. Herkesin dilinde olan bir ikinci takımımız var. Ordan oyuncu çıkarıp as takımda forma giydirmek istiyoruz.
 
1461 Trabzon’un oyununun Trabzonspor’dan iyi olduğu konuşuluyor... 
 
Onların oynadığı ligle bizim oynadığımız lig arasında fark var. Çok iyi bir takım çok iyi bir hocası var biraz tecrübesi olsa uzak ara lider olur. Biz o takımı devam ettirmemiz lazım.
 
Şike süreciyle ilgi Trabzonspor’un ısrarı sürüyor. Şu an ne aşamada? 
 
TFF bir karar vermiş. Biz de UEFA ve FIFA’ya başvurduk. Ordan da bir açıklama gelmezse CAS’ a gitme yolumuz açılıyor. Buradaki adli yargıda şike yapıldığı belirtiliyor. Zaten TFF gerekçeli bildirgesini yeni yayınladı. UEFA Disiplin Kurulu da daha cevap vermedi. Şike yapıldığını en yakın Fenerbahçeli arkadaşlarım bile kabul ediyor ama bana artık bu işin peşini bırak diyor. Yargıtay’dan sonra UEFA ve FIFA kararlarını açıklar. Başka bir süreç başlar. Biz bu sürecin sonunu bekliyoruz.
 
Tahkim Kurulu kararıyla şampiyonluk konusunun artık kapandığı belirtiliyor. Yakın arkadaşlarınız da artık bunun peşini bırakmanızı istediğini belirttiniz. Sizin tepkiniz ne olacak ne yapacaksınız? 
Yukarıda Allah var. Vicdanlarda nasıl kapatacağız. Şunu UEFA’nın çözmesi lazım. Bu olayı açıklığa kavuşturması lazım. UEFA’nın sonuca gitmesi lazım, yetki onda. TFF bir sonuca gitmiyor.
 
Siz o sene Şampiyonlar Ligi’ne gittiniz... Bunun sonucunda kupayı istiyorsunuz..
 
Bunu çok uzatmamak lazım. Hem TFF'nin hem de UEFA’nın yanlışı var, kestirmeden bitirmemiz lazım. UEFA’dan iyi sonuç almayı umuyoruz. Eğer istediğimiz gibi olmazsa açıklamaların devamını getireceğiz. Ama şöyle bir şey var. Stadyumlarda ‘’Şikeci Fener’’ diye bağıramıyorsunuz. Bunu Mehmet Ali Aydınlar yasakladı. Bağırsak ne olur, gururu mu incinecek.
 
Yolda, sokakta da tepki görüyor musunuz? 
 
Çok hem Fenerbahçeli vatandaşlar haklısın ama bırak bu işi diyor. Fenerbahçe’ye yenildiğimiz zaman kendi taraftarımda benden nefret etti. Kendimi nefret edilecek biri olarak görmüyorum.
 
Yeni stadyum çalışmaları ne durumda?
 
Daha yeni ilan oldu ve 10- 15 müteahhit müracaat etti. Bana bıraksalar ben hemen bu işe kime vereceğimi bilirim. Ama umarım ucuzcu birine vermezler. Bakın Bursa stadını yapan müteahhit bıraktı. Mersin stadını yapan mütahit bitiremiyor. Arena ucu ucuna bitti. Bunu daha çok para veren verirsen bu iş daha çabuk bir zamanda biter.
 
Sezon sonunda takımın nerede olması lazım? 
 
Üst tarafla pek bir puan farkımız yok. Onun için daha konuşmamız erken şu an bir şey diyemem.
 
Galatasaray büyük transferler yaptı. Fenerbahçe ve Beşiktaş da flaş transferler yaptı, şampiyon kim olur? Burak Yılmaz’ı büyük takımlar istiyor...
 
Burak Yılmaz hakkında konuşmak istemiyorum. Galatasaray önde duruyor. Geçen sene gibi olmaz.
 
Fenerbahçe ile konuşmalarınız ile ilgili Fenerbahçeli yöneticilerden telefon aldınız mı?
 
Yok ne telefonu alacağım. Ben Fenerbahçe’ye şikeci demiyorum ki, 16. Ağır Ceza Mahkemesi diyor. Sorduğun için söylüyorum. Mahkemeler paşaları hapise atıyor. Fenerbahçe de ceza alabilir.
 
Hedefleriniz ne? 
 
Biz hep şampiyonluk istiyor. Bu yüzden kaynaklarımızı iyi kullanmaya çalışıyoruz. Diğer üç kulüp gibi değiliz tabi Beşiktaş’ı ayırmamız lazım onların bu senesi zorlu geçiyor umarım düzlüğe çıkarlar. Bir sponsorumuz var bu sene sonu anlaşmamız bitiyor. Ve bizle yoluna devam etmek istemiyor. Beşiktaş ve Bursa’dan çıkmak istiyor. Ama Fenerbahçe ve Bursa da kalmak istiyor. Gerekçe olarak da onların anlaşması 2015'e kadar devam ediyor diyor. Bizim halkımız başarıya endeksli başarısız olunca halk stada gelmiyor. Yeni stad 40.000 kişilik olacak. Ama orası aktiviteli olacak.
 
Türkiye’de futbol nasıl?
 
Yıldırım Demirören’e biz de oy verdik. Ama iyi değil. Profil iyi bir profil değil. Ben hoşlanmıyorum. Bana TFF başkanı ol deseler olamam. Bir de ben çok dangul dungul konuşuyorum. Bana uygun bir profil değil. Bir de şike süreci olduğu için yıprandı. Milli Takım kötü, çok kötü sonuçlar alıyor. Almanya’dan gelen gurbetçiler üzerine takım kurulmaya çalışıyor. Onların da alışma zorlukları oluyor.

CİHAN