Gazeteci Bülent Keneş tutuklandı

Todays Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, "Cumhurbaşkanı hakaret" gerekçesiyle tutuklandı.

Gazeteci Bülent Keneş tutuklandı
10 Ekim 2015 Cumartesi 13:17 tarihinde eklendi.
4.Sulh Ceza Hakimliği tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan Today's Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, bugün çıkarıldığı 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklanarak Metris Cezaevine gönderildi.
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanması talebiyle sevk edilen Keneş'in, İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliğince serbest bırakılmasına yaptığı itiraz kabul edilince dün akşam gözaltına alınmıştı. 4. Sulh Ceza Hakimliği'nin hakkında yakalama kararı verdiği Keneş, geceyi İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde geçirdi. Sabah 08.00'da Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen Keneş, öğle saatlerinde Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarıldı.
 
Hakkındaki yakalama kararı 7. Sulh Ceza Hakimi İsmail Yavuz tarafından yüzüne okunan Keneş, sorgusunda, “Tarafıma okunan yakalama emri ve kimlik bilgileri bana aittir. Bir gün önce verilen karar ile bir gün sonra kararın değiştirilmesini anlayamıyorum, hukuki bulmuyorum. Ben gazetecilik görevimi ve mesleğimi icra ediyorum. Serbest kaldıktan sonra tweetlerine devam ediyor diye yakalama gerekçesini kabul etmiyorum. Hakimliğinizce bu durumun değerlendirilmesini istiyorum, serbest bırakılmamı talep ediyorum" dedi.
 
Sorgusu yapılan Keneş, “Yakalama emrine istinaden şüphelinin üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve tutuklama nedeninin bulunması" gerekçesi ile tutuklandı. Keneş'in Metris Cezaevi'ne gönderildiği öğrenildi.
 
BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI
Sabah erken saatlerde adliyeye getirilen Keneş'e destek için Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdülhamit Bilici, Zaman Gazetesi yazarı Mümtazer Türköne, Today's Zaman yazarı Joost Lagendijk ile Yavuz Baydar adliyeye geldiler.
Keneş'in Avukatı Hasan Günaydın ile Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdülhamit Bilici, tutuklamanın ardından yaptıkları açıklamada karara tepki gösterdiler. 
 
'SOSYAL MEDYADAKİ PAYLAŞIMLARI NEDENİYLE TUTUKLANMASINI HUKUKA UYGUN BULMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR'
Müvekkilinin tweet mesajlarında Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği iddiası ile tutuklandığını belirten Avukat Hasan Günaydın, müvekkilinin aynı suçtan bir gün önce serbest kaldığını hatırlatarak şunları söyledi:
“24 saat geçtikten sonra yeni bir delil olmadan, yeni bir soruşturmaya konu olabilecek yeni tweetler gerekçe gösterilerek tutuklandı. Kaldı ki hakaret şikayete bağlı bir suç, şikayetin olup olmadığı dahi bilinmemektedir, çünkü yeni bir şikayete ilişkin dosyada yeni bir ifade söz konusu değil. Tüm bunlara rağmen hukuk çiğnenmiş, hakkında tutuklama kararı verilmiştir. Bülent Keneş bey gibi Türkiye'de yabanca dille yayın yapan, uluslar arası tanınmışlığı, saygınlığı bulanan bir gazetecinin, gazetecilik sebebiyle, sosyal medyadaki paylaşımları sebebiyle ve hakaret suçlamasıyla tutuklanmasını hukuka uygun bulmak mümkün değildir. Önümüzdeki süreç içerisinde buna ilişkin itirazlarımızı yaparız. İsnat edilen suç, tweet mesajları sebebiyle sayın Cumhurbaşkanı'na hakaret iddiası. Bu tweetlerden bir tanesi de CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun tweetinin retweet edilmesi şeklinde olan bir tweet. Bu bile maalesef bir tutuklama gerekçesi yapıldı"
Avukat Günaydın'ın ardından söz alan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdülhamit Bilici de, “Bugün çok dramatik bir olay yaşandı. Olayı başlık olarak atmak gerekirse; bir gazeteci, Türkiye'yi dünyaya anlatan bir gazetenin yayın yönetmeni tweetleri dolayısıyla tutuklandı. Dünya'da bunun örneği yok. Türkiye Cumhuriyeti'nin bugünkü Cumhurbaşkanı bir şiir okuduğu için hapis yatmış insan iken bugün, Türkiyemiz gazetecilerin konuştukları için dayak yedikleri, canlarından oldukları, hapsedildikleri bir ülke haline geldi. Ahmet Hakan, gazeteci arkadaşımız. O'nun evinin önünde uğradığı saldırıyı gördük. Ve O'nu darp edenler serbest bırakılırken, gazeteciyi dövenler serbest bırakılırken tweet atan gazeteci tutuklanıyor" ifadelerini kullandı.