Gazeteciler bu habere dikkat

2008-2013 yılları arasındaki yıpranma hakkını elde etmek isteyen gazetecilerin 3-4 bin lira ödemesi gerekiyor.

Gazeteciler bu habere dikkat
22 Mart 2013 Cuma 18:49 tarihinde eklendi, 1.082 kez okundu.

Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol, fiili hizmet süresi zammından faydalanmak isteyen basın kartı sahibi gazetecilerin, 2008-2013 yılları arasındaki yıpranma hakkını elde etmek için yaklaşık 3- 4 bin lira ödeme yapması gerektiğini söyledi. 

 
Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde (AGC) gazeteci, milletvekili ve dışarıdan atanan bakanlara tanınan fiili hizmet süresi zammı (yıpranma hakkı) konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Antalya Müdürü Esen Diler, AGC Başkanı Mevlüt Yeni ile Muratpaşa Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Haluk Bilgiç katıldı.
 
Toplantıda konuşan Selim Erol, 19 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan 6385 sayılı kanunun 40'ıncı maddesinde yapılan değişiklikle, fiili hizmet süresi zammı uygulamasının kapsamının genişletilerek, bu haktan basın kartı sahipleri, milletvekilleri ile dışarıdan atanan bakanların da yararlanabildiğini söyledi. Gazetecilerin 2008 yılında yıpranma haklarının kaldırıldığını hatırlatan Erol, şubat ayından itibaren gazetecilerin, prim günü sayısına 1 yılda 90 gün yıpranma hakkı elde ettiğini söyledi.
 
3-4 BİN LİRA ÖDEME
 
Selim Erol, 2008- 2013 yılları arasında çalışan basın kartı sahiplerinin yıpranma hakkından faydalanmak isterlerse 4 yıllık süre için ortalama 3- 4 bin lira ödeme yapması gerektiğini kaydetti. Gazetecilerin yıpranma hakkından faydalanmasi için işverenlerin 1 Mayıs'a kadar çalışanlarının bildirimini yapması gerektiğine dikkati çeken Erol, şöyle dedi:
 
"2008 yılı ekim ayından 2013 yılı şubat ayına kadar geçen sürenin prim farklarının hesaplanarak sigortalılardan tahsil edilebilmesi için işverenler tarafından prim belgelerinin SGK'ya bildirilmesi gerekir. İşverenler çalışanlarının bildirimini, aylığını her ayın 1'inde alan sigortalı için 1 Mayıs'a kadar, 15'inde alan sigortalı için de 15 Mayıs'a kadar yapmalı."
 
Gazetecilerin fiili hizmet süresi zammı prim farkını ödemek için dilekçe ile bağlı bulundukları SGK İl Müdürlüğü'ne başvurmaları gerektiğini aktaran Erol, başvurunun ardından gazetecilere işverenler tarafından verilen aylık prim hizmet belgesi dikkate alınarak, borç miktarının bildirileceğini kaydetti.

Yıpranma hakkını elde etmek isteyen gazetecilerin, tahakkuk edilen prim tutarını ağustos ayında ödemeleri gerektiğini belirten Erol, "4A kapsamındaki ve aylığını her ayın birinde alan gazeteciler 1 Ağustos'a kadar, 4C kapsamındaki aylığını her ayın 15'nde alan gazetecilerin de 15 Ağustos'a kadar ödeme yapmaları gerekir."

DHA