Gazetecilerden tahliye yorumları

Odatv davası kapsamında tutuklu yargılanan Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın meslektaşları Şener ve Şık'ın tahliyelerini yorumladı: "Gecikmiş karar"

Gazetecilerden tahliye yorumları
12 Mart 2012 Pazartesi 18:51 tarihinde eklendi, 1.225 kez okundu.

 

FİKRET BİLA
Çok olumlu bir gelişme. Yargı açısından da önemli bir karar. Tutuklu yargılama esas olmuş, tutuksuz yargılama iztizna haline gelmişti. İki meslektaşımızın tutuklanması kamu vicdanında yer bulmamıştı. Geç kalmış bir karar olarak görüyorum. Darısı diğer meslektaşlarımızın başına. Beklentilere uygun bir gelişme. Hükümetin getireceği yasayla özel yetkili mahkemelerin çalışma esasları değişebilir.


ERTUĞRUL MAVİOĞLU
İnsanların hayatından bir sene çalındı. Bu insanların mesleki faaliyetleri sorgulandı. Geride kalan yüz gazeteci daha var. Bu insanların durumu da konuşulmalı, tartışılmalı. Bu insanlar tutuklandığında kitaba bomba diyen Başbakan değil miydi? Böyle bir tablo olduğu müddetçe, buna karşı çıkan insanların sesi daha yüksek çıkmalı.


NAZLI ILICAK
Çok olumlu değerlendiriyorum. Keşke içerde olan diğer arkadaşlarımız da çıksa. Örneğin Müesser Yıldız da serbest kalmalı.


UĞUR DÜNDAR: KARAR MİLAT OLSUN
"Nedim 13 aydır tutuklu yargılanıyordu keza Ahmet Şık ve diğer meslektaşlarımız da... Aslında baktığınızda çağdaş demokratik hukuk devletlerinde gazetecilerin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken faaliyetlerinin tutuklulukla cezalandırılması çağdaş hukuk devletiyle çelişen durumlar... Türkiye'de tutukluluk ceza olarak uygulanıyor. Ben birkaç duruşmayı izledim. Bugün de öğleden sonraki celsede bulundum. Ben yargının her zaman yargının en doğru kararı vereceğine inancımı koruduğumu söyledim. Nitekim ilk tahliyeler oldu. Nedim Şener'i çok yakından tanıyorum. Nedim Şener, Uğur Mumcu'dan sonra en büyük soruşturmacı gazetecidir. Nedim Şener çok iyi bir babadır, çok iyi bir aile reisi ve eştir. Ama Nedim Şener asla terörist değildir. Gazetecilerle ilgili olarak değerlendirmeler bu kararla birlikte bundan sonra da basın özgürlüğü kapsamında gelişsin."


TAHA AKYOL: BAŞKA TAHLİYELER DE GELEBİLİR
"Ben de bilhassa Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tahliye edileceğini bekliyordum. İki nedenle, bir bu iş çok uzadı. İki, AİHM içtihatları gösterdi ki, bunların tahliye edilmesi gerekiyor. Adalet Bakanlığı'nın Meclis'e sunduğu yeni reform paketi bilhassa tutuklu gazetecileri kapsıyordu. O bakımdan bu tahliyeyi yargının lütfu gibi karşılamamak lazım. Diğer davalarda da, Ergenekon Davası'ndan da birtakım tahliyeler olabileceği kanaatindeyim. Bu arkadaşlar gazeteci olarak suçlanmadılar. Gazeteci oldukları için de tahliye edilmiş değiller. Hukuken Ergenekon Terör Örgütü'nden suçlanan birtakım insanların tahliye edilmesidir. Mesleği gazeteci olmayanların da tahliyesini beklemek hukuken uygundur."


ORAL ÇALIŞLAR: BU KADAR UZAMASI ANLAMSIZDI
"Çok sevindiğimi ve mutlu olduğumu söyleyebilirim. Son dönemdeki anlamsız tutuklamaların sona ereceği yeni bir dönemin başlangıcı olarak umut edelim. Haklarında tutuklamayı gerektirecek ciddi iddiaların olmadığı da ortaya çıktı. Bu kadar uzaması da anlamsızdı." 


AKİF BEKİ: HİÇ TUTUKLANMAMALARI GEREKİRDİ
"Sürpriz olmadı. Aksine gecikmiş bir karar. Bana göre aslında bu tutuklamaların hiç olmaması gerekirdi. Haklarında tutuklama kararı verildiğinde hem yazılarımda hem TV'de itiraz etmiştim. Çünkü tutukluluk istisnai bir uygulama ancak mücbir hallerde başvurulması gereken bir yöntem. Bunu zorunlu kılan şartların neler olduğu konusunda ikna olmadığımı açıkça belirtmiştim. Hatta savcılığı bu konuda açıklama yapmaya davet etmiştim."