''Gazetecilik internete kayıyor''

Kemal Öztürk, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İletişim Fakültesi öğrencileriyle ''AA'nın dünü bugünü yarını'' konulu söyleşide bir araya geldi.

Gazetecilik internete kayıyor
23 Aralık 2011 Cuma 18:35 tarihinde eklendi.

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, "Türkiye, Ortadoğu'da büyük bir güç haline geldi. Dünyada gücü ve kuvveti artan bir ülkenin medyada da bu oranda bir gücü olması gerekir ki Türkiye'nin diplomatik ve ekonomik başarılarına katkı sağlasın. Çünkü medya uluslararası diplomasinin önemli bir parçasıdır" dedi. 
    
Öztürk, gazete ve televizyonlarda çalışabilmek için iyi bir yabancı dil bilmek, mümkünse ikinci bir yabancı dil bilmek ve entelektüel birikim gerektiğini kaydederek, şunları söyledi: 
    
"Türkiye'de iletişim fakültesi veya diğer fakülteden mezun olan kişileri almaya karar verdik ama şu anda doğrudan bize gelip çalışmalarını mümkün görmüyorum. Ben de bir iletişim fakültesi mezunu olarak bunun üzüntüsünü duyuyorum ama yazı yazabilen, fotoğraf çekebilen öğrenciler mezun olmuyorlar." 
    
Anadolu Ajansı Haber Akademisi hakkında da bilgi veren Öztürk, akademinin iş imkanı üreteceğini, 4 aylık eğitimi başarıyla tamamlayanlara kadro verileceğini dile getirerek, "Herkes orta derecede İngilizce biliyor ama kendisini yurt dışına gönderdiğinizde röportaj yapma olanağı bulamıyor. Niteliklerin gittikçe yükselmesi gerekiyor, iş imkanları ve gazeteci olabilmek çok zorlaştı. Şimdiden kendinizi iyi yetiştirmenizi önemle tavsiye ediyorum" diye konuştu. 
     
-"AA'nın dünü bugünü geleceği"- 

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas Kadınlar Derneği'ne, 6 Nisan 1920'de gönderdiği telgraf ile Anadolu Ajansı'nın kurulduğunun ilan edildiğini dile getiren Kemal Öztürk, 1 Mart 1925 tarihinde ise kurumun Anadolu Ajansı Türkiye Anonim Şirketi haline geldiğini anlattı. 
    
Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
    
"Bizimle ilişkide olan, haber gönderen 1600 kişilik ekibimiz var. Dünyanın 35 ülkesinde kadrolu ve sözleşmeli muhabirimiz bulunuyor. Günlük olarak 600 haber yayımlıyoruz. 1000 civarında da bölgesel haber yayımlıyoruz. Stresli bir işimiz var. Bu stresli işimizin politik etkileri de oluyor. Çünkü ulusal bir haber ajansı olduğumuz için verdiğimiz her haberin doğru olarak kabul edilmesi gerekiyor. Bu kadar ince eleyip sık dokuyoruz. Ulusal bir haberin etkisi ile özel bir haber ajansının etkisi arasında dünya kadar fark var." 
     
-Dünyadaki haber ajansları- 
     
Çin Haber Ajansının yıllık bütçesinin 10 milyar dolar, veri haberciliği yapan Reuters'in bütçesinin 13 milyar dolar, AA'nın yıllık bütçesinin ise 85 milyon lira olduğunu ifade eden Öztürk, Bloomberg'in de Reuters'in veri haberciliği tahtını salladığını belirterek, şunları kaydetti: 
    
"İnanılmaz derecede geri kalmış bir ajansız çünkü Türkiye'nin finans sirkülasyonu bizim elimizde, kontrolümüzde değil. AA'nın yayın ilkelerini oluşturmak için dünyanın önde gelen kuruluşlarının çalışmalarını taradık. BBC, kalın bir kitapçık halinde yayın ilkeleri yayımladı. Bu kitabın içerisinde dünya kadar ilke vardır. Reuters'in de benzer ilkeleri vardır. 
    
Kaddafi'nin yakalanışı cep telefonu ile çekildi. Sanıyorum 30 saniye civarındadır. Bu görüntü bize de ulaştı. Biz o zaman dedik ki 'biz o görüntüleri yayınlamayız.' O zaman yayın ilkelerimizi belirlemiştik. İlk yayınlayan kurum da BBC oldu. Bu görüntülerin yayımlanmasının yanlış olduğunu öğrendiğimiz BBC ve Reuters'tir. Görüntünün analizi şudur; dünyanın geri kalmış bir ülkesi, burada bir diktatör vardı, Kaddafi. Libya halkı tarafından barbarca öldürülüyor. Bu yüzden oradayız. Aslında bilinçaltındaki imaj budur. Ne oldu etik ilkelerimiz- Bunu dünyada yayımlamayı reddeden tek ajans biziz. Bu insanlık adına utançtır. Özel yaşam nasıl ihlal edilemezse insanın ölümü de mahremiyet gerektirir." 
     
-"Gazetecilik internete kayıyor"- 
     
Gazeteciliğin internet ortamına kaydığını, bugün iPhone ile çekilen görüntülerin canlı yayında gösterilebildiğini, Facebook ve Twitter'a olan ilginin her geçen gün arttığını ifade eden Öztürk, "Kağıda basılmış gazetelerin gelecekte büyük sıkıntılar yaşayacağını görüyoruz. Avrupa'da büyük gazeteler çok büyük tirajlar kaybediyor. Sosyal medya ve internet dünyasındaki gelişme geleneksel medyayı tehdit altına aldı. Kendinizi buna hazırlamazsanız sıkıntı çekeceksiniz" dedi. 
     
-Öğrencilerin soruları
     
AA Genel Müdürü Öztürk, öğrencilerin sorularını da cevaplandırdı. "Çıplak ve ölü bir kadın bedeninin fotoğrafının yayımlanmasına" ilişkin görüşünü soran öğrenciye Öztürk, şu cevabı verdi: 
    
"Medya ahlakı ve etiği konusu, son yılların en kötü dönemini yaşıyor. Sırtına bıçak saplanmış bir kadın görüntüsü rahatsız ediyor. Okuyucu olarak ben de tepkimi verdim. Ölen insanların yakınlarını rencide etmeyecek şekilde haber yapmak gerekiyor." 
    
Öztürk, AA'nın 11 dilde yayın yapmayı planladığını, bu dillerden birinin de Arapça olduğunu ifade etti.