Gazzelilerin büyük hasreti

Gazze halkının, Mescid-i Aksa hasreti devam ediyor.

Gazzelilerin büyük hasreti
23 Temmuz 2012 Pazartesi 19:50 tarihinde eklendi, 1.085 kez okundu.

 

Birinci Filistin intifadasının meydana geldiği 1987'den bu yana Gazzelilerin Mescid-i Aksa ziyareti ve Kudüs'e girişi yasak. İsrail, bu politikasını 2000 yılındaki ikinci Filistin intifadasından sonra daha da genişleterek bütün Batı Şeria ve Gazze halkının Kudüs'e girişini ve Mescid-i Aksa'da namaz kılmasını yasakladı. 
     
Yıllardır Kudüs'e girişlerine izin verilmeyen ve Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmekten mahrum bırakılan Gazzelilerden 52 yaşındaki Kenz Camisi imamı Şeyh Zıyai es-Susi, AA muhabirine, ilk defa Mescid-i Aksa'yı 1979'da ziyaret ettiğini söyledi. 
     
Susi, sözlerini şöyle sürdürdü: 
     
''İsrail 1980-1987 yılları arasında Gazze halkının Mescid-i Aksa'ya girmesine ve 'itikaf' (ibadet niyetiyle camide kalmak) yapmasına izin veriyordu. 1,5 saatlik gece yolculuğu sonrası ulaştığımız Mescid-i Aksa'da geceyi ibadetle geçiriyorduk. Şimdi o günleri hatırlıyor ve Allah'a tekrar nasip etmesi için dua ediyoruz.'' 
     
14 yıldır Mescid-i Aksa'yı göremediğini ifade eden 44 yaşındaki Ümmü Muhammed Hıcazi de ''Orayı her ziyaretimde kendimi Rasulullah'ın geçtiği yerlerden geçiyor gibi hisseder, farklı duygulara kapılırdım. Daha önce üç defa ziyaret ettim. Mescid-i Aksa'daki Ramazan anılarından bahsederken, Mescid-i Aksa'nın resmini her gördüğümde oraları ziyaret etme isteğim daha da artıyor'' diye konuştu. 
     
Filistin Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığı Hatiplerden sorumlu başkan Cevdet Mazlum (42), '' Gazze sakinleri olarak Mescid-i Aksa'yı ziyaretten mahrumduk. İsrail yönetimi sadece bir günlük giriş belgesi veriyordu. Biz de Kadir Gecesi'ni tercih ediyorduk'' ifadelerini kullandı. 
     
Yaklaşık 15 yıldır Filistin'i ziyaret etmesine izin verilmeyen Mazlum, Gazzelilerin Mescid-i Aksa'da kalış sürelerinin 24 saat olarak belirlendiğini sözlerine ekledi.