GDO'lu pirinç savunması

Adı geçen üç şirketten ikisinin yetkilileri, GDO iddiasının henüz kesin olarak kanıtlanmadığını savundu.

GDOlu pirinç savunması
04 Nisan 2013 Perşembe 17:09 tarihinde eklendi, 1.199 kez okundu.

 

GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) olduğu iddiası ile ABD'ye sokulmayan 23 bin ton ithal pirince Mersin'de önlem amacıyla el konulması olayı ile ilgili olarak resmi inceleme sürerken, adı geçen üç şirketten ikisinin yetkilileri, GDO iddiasının henüz kesin olarak kanıtlanmadığını savundu.
 
Göze Tarım A.Ş.'nin Avukatı Murat Altındere, ürünlerinde herhangi bir GDO maddesinin olmadığını öne sürdü. Altındere, "Ürünlerimizin testi ithalattan önce Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılmış ve hiçbir GDO veya başka bir uygunsuz duruma rastlanmamıştır. Bununla ilgili elimizde rapor mevcuttur" diye konuştu. 
 
'ÜRÜNLER ÇİN VEYA AFRİKA'DAN DEĞİL, ABD'DEN GELİYOR' 
 
Ürünlerin kendilerine Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) geldiğini anlatan Altındere daha sonra şu görüşlere yer verdi:
 
"Kaldı ki bu şirket, basında çıkan haberlerde belirtildiği gibi Afrika'dan veya Çin'den mal almamıştır. Dünyanın en büyük pirinç üreticisi ve ithalatçılarından olan, ABD'de bulunan ADM'den bu malları almıştır. Maalesef basın organlarında sanki Çin'den veya Afrika'dan ürün alınmış, ABD bunu kabul etmemiş ve Türkiye gönderilmiş gibi çarpıtılmış haberlere yer vermiştir. Eurofins tarafından düzenlenmiş olan 'GDO bulunmamıştır' belgesi de elimizde vardır. Dolayısıyla şirketimizin hiçbir yasal sıkıntısı yoktur. Bu konu soruşturma sürecindedir. En kısa zamanda yargı önünde durum netliğe çıkacak ve şirketimiz aklanacaktır."
 
DİĞER ŞİRKET DE KABUL ETMEDİ
 
Tiryaki Agro Gıda San ve Tic.A.Ş. adına ise Avukat Mete Sayın açıklama yaptı. Sayın, şunları savundu:
 
"Şirketimiz, Türkiye'nin önde gelen, tarım ürünleri ticareti ile iştigal eden, kurumsal bir yapıya sahip en büyük şirketlerinden bir tanesidir. Şirketimiz tüm ticari faaliyetlerini yürürlükteki yasal düzenlemelere, idari mercilerin karar ve uygulamalarına uygun bir şekilde ve azami dikkat göstererek sürdürmektedir. Şirketimizin adının da sehven geçtiği, Mersin'de yaşanan bu olay ile ilgili olarak şirketimizin herhangi bir dahlinin olmadığını, şirketimizin mallarına emniyet birimleri tarafından el konulmadığını, şirketimiz hakkında vergi kaçaklığı ile ilgili herhangi bir yasal takibatın yapılmadığını ve böyle bir takibata taraf olmadığını bilgilerinize sunarız."
 
TAT BAKLİYAT: GDO'LU SOYA TOZU BULAŞMIŞ
 
Olayda adı geçen 3'üncü firma olan Tat Bakliyat Genel Müdürü Tuğba Memiş ise daha önce yaptığı açıklamada, sevkiyat sırasında pirinçlerin arasına GDO'lu soya fasulyesi karıştığı için ürünlerinde GDO'ya rastlandığını iddia etti. Memiş şu görüşleri savundu:
 
"AB bile pirince GDO analizi yapmıyor. Bize gelen ürün dökme gemiyle geldiği için böyle bir karışıklık olmuş olabilir. Getirilen gemide, başka firmalara ait, izinle getirilen GDO'lu soya fasulyesi ve soya küspesi bulunuyordu. Tahliye esnasında bizim ürünlerimize toz ve tane bulaşması olduğu için böyle bir durumla karşı karşıya kaldık."

DHA