Geçmişten Günümüze İtfaiye ve İtfaiye Araçları

Ateş insanoğlu tarafından bulunduğundan beri hep insanlığın iyiliği için kullanılmıştır. Ta ki insanoğlu ateşin kontrolünü yitirene kadar...

Geçmişten Günümüze İtfaiye ve İtfaiye Araçları
04 Mart 2017 Cumartesi 20:13 tarihinde eklendi, 2.255 kez okundu.

Ateş insanoğlu tarafından bulunduğundan beri hep insanlığın iyiliği için kullanılmıştır. Ta ki insanoğlu ateşin kontrolünü yitirene kadar... İşte o zaman ateş yakıcı, yok edici olmuştur. İnsan da bu yakıcılığa karşı itfaiye teşkilatını kurmuştur. Ateşi en güzel şekilde kullanıp ama ateş sınırları aştığında ise ona karşı mücadeleyi başlatmıştır insanoğlu.
 

Biz de itfaiye 15.yüzyılda kurulmuştur. İlk itfaiye araçları Yeniçeri askerlerinin taşıdıkları tulumba şeklideki araçlardır. Tulumbacılar Ocağından sonraki dönemde Yangıncı Taburu kurulmuştur. 19.yüzyılda ilk düzenli itfaiye birliği olan İtfaiye Alayı kurulmuştur. O dönemlerde bugünkü gibi itfaiye araçları yoktu.
 

Bugünkü itfaiye araçlarında itfaiye araç monitörleri bulunmaktadır.  Bu araçlardaki teknolojik destek ekipmanları her geçen gün artmaktadır. Bu ekipmanlar yangın söndürme ve kurtarma ekipmanları olarak sınıflandırılmaktadır. Bu ekipmanlar içinde elektronik destek üniteleri ve görüntüleme araçları bulunmaktadır. Bu görüntüleme araçları, termal kameralar depremler sırasında çok fazla canın enkazdan çıkarılmasında yardımcı olmuştur. Bu elektronik yeniliklerle donatılmış ekipmanları kullanacak itfaiye elemanlarının da bu konularda eğitim almaları ve bu araçları verimli şekilde kullanmaları gerekmektedir.
 

Bugünkü itfaiye araçları yangına daha hızlı ulaşabilmek için birçok teknik donanımla donatılmıştır. Araçlarda bulunan itfaiye araç monitörleri ile yangının çıktığı yerin anında tespit edilmesinden yol ve trafik durumuna kadar birçok konuda bu internet bağlantılı monitörlerden yardım alınmaktadır. Ayrıca merkezle sürekli irtibat halinde olan bu araçlarla giden ekiplerin tek amacı can kaybı yaşanmadan yangına müdahaledir. Bu amaçla yola çıkan itfaiye ekipleri en kısa zamanda yangın yerine ulaşıp içeride biri var mı yok mu bunu önce tespit edip varsa önce canı kurtarma sonra yanan malı kurtarma düşüncesiyle içeri girerler. Bu arada itfaiye araçları dışarıda bir sonraki adıma hazırlık için bekletilir.