"Gelişmelerden memnunuz"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile hafta başında vardıkları yeni süreç için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bunun tarafların eşitliği adına önemli olduğunu söyledi.

Gelişmelerden memnunuz
25 Eylül 2013 Çarşamba 23:39 tarihinde eklendi.

New York’taki Barış Adaları (Peace Islands) adlı kuruluşta konuşan Eroğlu, ‘‘Türk ve Rum liderlerinin müzakerelerdeki özel temsilcilerinin karşılıklı olarak Yunanistan ve Türkiye'yi ziyaret etmeleri’’ yönünde alınan kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Rumların bu girişimden rahatsız olduğunu belirten Eroğlu, ‘‘Bu eşitlikçi bir gelişme, sorunun çözümü adına olumlu. Ancak bugün Rum basınına bakma imkanım oldu ve bu durumdan rahatsız olduklarını gördüm. Onların korkuları bu gelişmenin 4’lü, 5’li görüşmelerin yolunu açacağına dair’’ diye konuştu.

Türkiye’nin uzun zamandır Rum tarafının muhatabının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olduğunu defaatle yinelediğini aktaran Eroğlu, ancak Güzey Kıbrıs’ın bunu bir türlü kabul etmek istemediğini kaydetti. Ada’da barışı isteyen tarafın hep Kuzey olduğunun altını çizen Eroğlu, Annan ve 1986 yılında yine Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sunulan çözüm planına kendileri ‘evet’ derken Rumların ‘hayır’ dediğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz şubat ayında Rum liderliğine seçilen Nikos Anastasiadis’i ilk tebrik eden kişinin kendisi olduğunu anımsatan Eroğlu, ayrıca mevkidaşına mektup yazarak müzakerelerin Ekim ayında başlaması yolunda taahütlerini hatırlattığını kaydetti. Eroğlu, ‘‘Mektubuma uzun bir aradan sonra cevap gönderen Sayın Anastasiadis, müzakerelerin başlayabilmesi için ön şartlar ileri sürdü. Bunu bizim kabul etmemiz söz konusu olamaz’’ dedi.

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer aracılığıyla Anastassiadis ile görüşmeye çalıştığını belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, ‘‘Ancak yine kendileri bu isteğimize olumlu cevap vermedi. Birde bizim adımızı uzlaşmaza çıkardılar’’ diye tepki verdi.

Kendisine yöneltilen ‘uzlaşmaz’ eleştirisini hak etmediğini savunan Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı görevine geldikten sonra Ada’daki çözüm süreci için yapılan müzakerelere kalındığı yerden devam ettiğini ve her zaman da yapıcı olduğunu vurguladı.

Eroğlu’na konuşmasının ardından Barış Adaları yetkilileri bir tablo hediye etti


CİHAN