Genç kalmanın sırrı arılarda

Bilim insanları, yaşlı arıların gençlerin işlerini yaparak beyin yaşlanmasını durdurabildiğini belirledi.

Genç kalmanın sırrı arılarda
09 Temmuz 2012 Pazartesi 15:39 tarihinde eklendi, 1.434 kez okundu.

 

Arizona Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, daha uzun yaşamanın sırrının arıların yaşamında gizli olabileceğini ortaya koydu.
 
Üniversitede görevli bilim insanları, yaşlı bal arılarının normalde genç arıların yaptığı işleri üstlendiklerinde beyin yaşlanmasını durdurabildiklerini saptadı.
 
Arıların insanlarınkine benzer beyin hücrelerine sahip olduğu göz önüne alındığında, insanların da sosyal yaşamlarındaki değişikliklerle zihinlerini genç tutmayı sağlayabileceği iddia ediliyor.
 
Araştırmanın başındaki isim olan Gro Amdam, kovanı terk etmeyen ve genelde genç arıların işi olan larva bekçiliği yapan yaşlı arıların inceleme boyunca mental olarak son derece sağlıklı bir profil çizdiğine dikkat çekiyor. Aynı yaştaki arılardan kovan dışında yaşayıp, bal toplayanlarda zihinsel yıpranma belirtilerinin çok daha hızlı gözlemlendiği de araştırma sonucuna yansıdı.
 
Bilim insanları bu iki farklı görevde çalışan arıların beyinlerini karşılaştırdığında, insan beyninde de bulunan ve bunamaya engel olan Prx6 isimli protein seviyesinde farklılıklar olduğunu tespit etti.
 
Protein yapısının aynı olduğuna dikkat çeken Gro Amdam, sosyal ilişkilerinde değişikliklere giderek insanların da beyinlerini genç tutmasının teorik olarak mümkün olduğunu belirtiyor.