Gençlerin Yeni Süsü Dövme ve Piercing Oldu

Günümüzde her yaş grubundan insanda görülmekle beraber daha çok gençlerin tercih ettiği tattoo'nun tarihi çok eskilere dayanmaktadır.

Gençlerin Yeni Süsü Dövme ve Piercing Oldu
21 Şubat 2014 Cuma 19:40 tarihinde eklendi, 4.785 kez okundu.
Tattoo kalıcı dövme demektir. Yabancı bir kelimedir ve Avrupa dillerine Tahiti dilindeki tautau kelimesinden geçmiştir.
 
Eski Mısırlılar döneminden kalan mumyalar incelendiğinde dövmenin İ.Ö. 2000’lerden beri yapıldığı görülmüştür. Tabi o dönemde ve sonrasında dövme farklı amaçlarla yapılmıştır. Örneğin Eski Yunanlılar ve Romalılar dövmeyi yalnızca suçlulara ve kölelere yapılmaktaydı. Daha sonraki zamanlarda Hıristiyanlarda dövme yasaklanmış olsa da Hıristiyanların İsa’nın adını ve haç sembolünü dövme olarak bedenlerine yaptırdığı bilinmektedir.
 
Daha sonra dövme 20.yüzyılda Cezayirli gemiciler aracılığı ile Osmanlı denizcilerinde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Bugün ise dövme kadın erkek genç yaşlı herkeste görülebilen ve yadırganmayan bir beden süsü halini almıştır. Dövmeyi 18 yaşından küçüklerin yapması uygun görülmemektedir. Ayrıca hijyen çok önemlidir. Dövme uygulamasının yapıldığı mekanın temizliği kullanılan malzemelerin dezenfektasyonu boyaların sterilliği standartlara uygunluğu iğne eldiven galoş maske gibi kişide kullanılan malzemelerin tek kullanımlık olması ve tüm bunların steril saklama kaplarında saklanması gerekir.
 
Dövme işinin uzmanı bir kişiye yaptırılmalıdır. Bu nedenle dövme yaptırılacak yer iyi araştırılmalıdır. Dövme yaptırdıktan sonra bir de bakımıyla ilgilenmek gerekiyor. Dövme yapılan yer çok temiz tutulmalı ve güneşten korunmalıdır. Ehil kişi zaten sizi bu konuda bilgilendirecektir. Çok sık rastlanan bir durumda yapılan dövmeden vazgeçmek dövmeyi beğenmemek ve sıkılma halidir. Bu durumda dövmeyi sildirmek mümkün ancak yapımından daha zor bir iştir. Tattoo silimi bu iş için üretilmiş lazer cihazlarla yapılmalıdır. Ancak seanslar uzun 4 – 6 hafta gibi aralıklarla yapılır. Toplam seans sayısı 4-5 ya da daha profesyonel dövmelerde 10’ u bulmaktadır.
 
Gençler arasında gittikçe yaygınlaşan diğer bir beden aksesuarı da vücudun herhangi bir yerine takılabilen piercing olarak adlandırılan bir tür takıdır. Gençlerin bir kısmı piercingi bir yaşam biçimi olarak görürken kimi moda olduğu için kimi de sadece sevdiği için taktığını ifade ediyor. Vücudun değişik bölgelerine piercing uygulaması yapılabilinmesine karşın özellikle yüz bölgesi burun dudak kaş dil gençler arasında tercih ediliyor. Piercing uygulaması için de tattoo’ da olduğu gibi hijyen çok önemli. Aksi takdirde ciltte kızarma şişme kabarcık oluşumu iltihaplanma gibi durumlarla karşılaşılabilinir. Piercing taktırdıktan sonra piercingli alanı çok temiz tutulmalıdır. Ayrıca piercing uygulayıcısının bu konudaki önerileri uygulanmalıdır. Enfeksiyon bir sağlık sorunudur ve ciddiye alınması gerekir.


 
Piercing için özel metaller kullanılmaktadır. Titanyum ve cerrahi çelikten yapılmış olanlar tercih edilmelidir. Özellikle ilk kez yaptıracak kişilerde G23-Titanyum ya da 316L-Implantat-Çeliğinden yapılmış piersingler kullanılıyor. On altı yaşından büyük herkese piercing uygulaması yapılabilmektedir. Dövme bir vücut süsüdür ve dövmenin de bir modası olduğu söyleniyor. Erkek ve bayanlar da ayrı desenler tercih edilebileceği gibi unisex olanlar da tercih edilmektedir. Dövme modelleri 2014 bayan trendlerine baktığımızda daha çok parmak ve bilek dövmeleri ön plana çıkmaktadır. Ayak ve boyun dövmeleri de oldukça revaçtadır. Eskiden özellikle gençler daha çok farklılığı ve asiliği ön plana aldığından büyük ve gothic dövmeler tercih edilmekteydi. Fakat günümüzde her yaştan bayan bir süs niteliğinde dövme yaptırabildiği için dövme boyutları daha küçük daha sade yazı şeklinde ya da çiçek bitki motifi şeklinde tercih edilmektedir. Son moda tattoo trendlerini ve tattoo ve piercing konusundaki her türlü detayı 2005 yılından beri bu alanda faaliyet gösteren www.bodydragon.com adresinde bulabilirsiniz.