Genel Kurul'da oturum erteleten gerginlik

Meclis Genel Kurulu'ndaki kademeli eğitim sistemi görüşmelerine çıkan gerginlik nedeniyle ara verildi.

Genel Kurulda oturum erteleten gerginlik
28 Mart 2012 Çarşamba 21:46 tarihinde eklendi, 1.141 kez okundu.

TBMM Genel Kurulu'nda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifi üzerindeki görüşmelerde, AK Parti ile MHP milletvekilleri arasında tartışma çıktı. 
    
Genel Kurul'da, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin 1. bölümü üzerindeki görüşmeler sürüyor. Değişiklik önergesi üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter, 8 yıllık kesintisiz eğitimin başladığı 1997 yılında Milli Eğitim Bakanının Mehmet Sağlam olduğunu belirterek, ''Kendisi bu salonda olabilir mi acaba- Bu konuda 28 Şubat'ın Milli Eğitim Bakanı'na hiç söz verilmemiş. Dönemin MGK kararlarının altına imza atan bir Bakanın, üstelik de AKP sıralarında hem milletvekili hem de TBMM Başkanvekili olarak yer alması garip tablo oluşturmuyor mu- 8 yıllık kesintisiz eğitim kararının altına imza atarken mutlaka bu kararı doğru bulmuş olması icap etmez mi-'' diye konuştu. 
    
Bunun üzerine söz alan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Serter'in konuşmasının hatalı olduğunu ifade ederek, ''Mayıs 96'da değil Haziran 96'da kurulan Refah-Yol Hükümeti'nde bakandım. Şura, benim Bakan olmamdan önce yapılmıştı. Sayın Serter, 'Milli Eğitim Bakanı olarak kesintisiz eğitimin altında imzası var' dedi. Ama biz zaten Refah-Yol Hükümeti olarak kesintisiz eğitime karşı çıktığımız için bu kanunlaşmadan önce çekildik'' dedi. Konuşmaların ardından, CHP ile AK Parti milletvekilleri arasında bir süre sözlü sataşma yaşandı. 
    
Başka bir değişiklik önergesi üzerine söz alan MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, teklifin bilimsel olarak yeterince tartışılmadığını söyledi. Adan, teklife ilişkin eleştirilerini sürdürürken, AK Parti Hükümeti'nin imam hatiplilerin sorunlarını da çözmediğini ileri sürdü. 
    
Adan'ın, ''Sizin ayaklarınızın titrediği günlerde, 28 Şubat baskısına karşı biz saf tutuyorduk'' cümlesine AK Parti sıralarından tepki geldi. Adan, sürenin tamamlanmasının ardından konuşmasına kısa bir süre daha devam etti. Bu arada Adan ile AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ arasında tartışma çıktı. Adan, kürsüden ayrılarak Demirbağ'a doğru koştu. Bunun üzerine, AK Parti milletvekilleri araya girdi. MHP sıralarındaki milletvekilleri de AK Parti sıralarına yönelince, her iki partinin milletvekilleri arasında kısa süreli arbede yaşandı. AK Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan, Demirbağ'ı sakin olması için uyardı. 
    
Tartışmaların sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma ara verdi. Tartışma verilen arada da bir süre devam etti.