Genel seçimler Haziran 2013'te yapılacak

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, ülkede milletvekili seçimlerinin 23 Haziran 2013'te yapılmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

Genel seçimler Haziran 2013te yapılacak
03 Aralık 2012 Pazartesi 18:30 tarihinde eklendi.

 

Cumhurbaşkanı Buyar Nişani'nin, mecliste bulunan partilerin yöneticileriyle seçimler konusunda yaptığı görüşmeler sonuçlandı. İktidardaki Demokratik Parti ve ana muhalefet konumundaki Sosyalist Parti, tarih konusunda mutabık kaldı. Böylece genel seçimlerin önümüzdeki yıl haziran ayında yapılması kesinleşti.
 
 Arnavutluk'ta son genel seçimler 28 Haziran 2009'da yapılmıştı. Bu seçimlerde Sali Berişa önderliğindeki sağ partiler koalisyonu, 140 sandalyeli parlamentoda 70 milletvekilliği, ana muhalefet Sosyalist Parti liderliğindeki sol koalisyon ise 66 milletvekilliği kazanmıştı. Arnavutluk'ta 2005 yılından beri Sali Berişa yönetimindeki Demokratik Parti iktidarda bulunuyor. 
     
Ülkenin yeni başsavcısı belli oldu
     
Bu arada, Cumhurbaşkanı Buyar Nişani'nin imzaladığı kararnameyle, bugüne kadar Beyan ve Varlık Denetimi Yüksek Müfettişliği görevini yürüten Adriatik Llalla, başsavcılık görevine getirildi.
 
Siyasi partilerle görüşen Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, eski başsavcı İna Rama'nın görev süresinin 22 Kasım 2012'de tamamladığını açıklamıştı.
 
İktidardaki Demokratik Parti İna Rama'nın görev süresinin 22 Kasım 2012'de sona erdiğini, ana muhalefet Sosyalist Parti ise 2008'de yapılan anayasa değişikliklerine göre başsavcının görev süresinin 5 yıl olduğunu, bu nedenle de İna Rama'nın 23 Mayıs 2013'e kadar görev yapması gerektiğini savunmuştu.
 
İktidar partisiyle aynı görüşü paylaşan Cumhurbaşkanı Nişani, Adriatik Llalla'nın başsavcılık görevine getirilmesini onayladı.