Genelkurmay'da Şam krizi

Obama'ya 'Suriye'ye müdahale planı' ilettiğini aktaran Genelkurmay Başkanı Dempsey'nin ataması, eylemsizlik eleştirisi yapan McCain'in vetosuna takıldı.

Genelkurmayda Şam krizi
20 Temmuz 2013 Cumartesi 12:29 tarihinde eklendi.
Suriye ’deki kriz ABD ’de Genelkurmay Başkanı atamasına da yansırken, bu gerilim Başkan Barack Obama yönetiminin ‘doğrudan müdahale senaryolarını yeniden değerlendirmeye aldığını’ da ortaya koydu. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Oramiral James Winnefeld, ABD Başkanı Barack Obama tarafından görevlerine tekrar aday gösterilmeleriyle ilgili olarak önceki gün Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi’nde soruları yanıtladı. 
 
Dempsey, Suriye’deki her türlü olasılığa dair seçenekler belirlediklerini, Obama’ya doğrudan müdahale için birkaç plan sunduklarını ve istenmesi halinde harekete hazır olduklarını belirtip “Ancak buna Obama yönetimi karar vermeli” dedi. Suriye’deki çatışmalarda Esad’a bağlı askeri güçlerin üstünlük sağladığına dikkat çeken Dempsey, Washington ’da ‘kinetik saldırılarla’ savaşa doğrudan müdahale senaryolarının ele alındığını söyledi. 
 
Dempsey, saldırılarla hedef alınacak noktalar ve diğer ayrıntılar konusunda bilgi vermekten ise kaçındı. Ancak kinetik saldırıların askeri terminolojide bombalama, füze ya da roketlerle vurma ya da insansız uçaklarla yapılan muhtelif operasyonları kapsadığı biliniyor. Nitekim Obama yönetimi, Libya’da Muammer Kaddafi’nin devrildiği doğrudan müdahaleyi de ‘kinetik saldırı’ başlığı altında değerlendirmişti.
 
McCain maliyet analizi istedi
Ancak Obama’yı ‘Suriye’de pasif kalmakla’ eleştirdiği bilinen Senatör John MCain, Dempsey’nin yanıtlarından memnun kalmadı. McCain, , iki yıl daha görevde kalmak için Senato’dan onay alması gereken Dempsey ile açıktan tartışmaya girerken, Genelkurmay Başkanı’nın atamasına da veto koydu. Dempsey’nin ‘Suriye’de izlenecek politikanın halen farklı birimler tarafından incelendiğini’ söylemesine tepki gösteren McCain, “Suriye’deki eylemsizlik sonucunda oluşan maliyet ve risklerin, sınırlı bir askeri operasyonun yaratacağı maliyet ve risklere göre ulusal güvenliğimiz için daha kötü olduğunu düşünüyor musunuz” sorusunu yöneltti. 
 
“Rolünüzden şüpheliyim”
Ancak Dempsey, Irak ’ta olduğu gibi aşırılık yanlısı örgütlerin ortaya çıkması nedeniyle daha büyük risklere sahibiz” yanıtıyla yetinip ‘eylemsizlik’ eleştirisini reddetti. McCain’in, Dempsey’ye yanıtı ise “Genelkurmay başkanı olarak üstlendiğiniz rolden şüphelerim var” şeklinde oldu. McCain, oturumun ardından gazetecilere Dempsey’nin atamasına veto koyacağını açıkladı. Göreve devamı için McCain’in vetosunu kaldırması gereken Dempsey ile ilgili krizin nasıl aşılacağı ise merak konusu.

Radikal