"Gerekirse çadırda eğitim vereceğiz"

Demokratik Bölgeler Partisi Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt gerekirse çadırda anadilde eğitim vereceklerini söyledi

Gerekirse çadırda eğitim vereceğiz
15 Eylül 2014 Pazartesi 22:09 tarihinde eklendi.

Zümrüt, "Biz bunu kabul etmiyoruz, biz bu okulu açtık ve açacağız. Bu okulun açılışı yapıldıysa 40 yılın mücadelesidir. Bu sonuca tüm Amed halkı sahip çıkması gerekiyor. Gerekirse çadırlarda bu eğitim verilecek. Buna göre eğitimciler hazırdır." dedi.

Diyarbakır’da Bağlar Belediyesi’ne ait Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi’nde açılan Kürtçe okul, izin alınmadığı gerekçesiyle güvenlik güçleri tarafından mühürlendi. Yoğun güvenlik önlemleri altında okul mühürlenirken, okula gelen çok sayıda kişi kararı protesto etti. Demokratik Bölgeler Partisi Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, bir halk kendi anadilinde eğitim göremiyorsa bu sürecten kimsenin bahsetmemesi gerektiğini vurguladı. Zümrüt, "Aslında bugün tek değil sabahtan itibaren okulun etrafında ciddi bir güvenlik önlemi alınmıştı. Bu okulun etrafını abluka altına alan bu zihniyet şunu çok iyi biliyordu ki artık bu halk kendi okulunu ve kendi sistemini inşa edeceğini çok iyi biliyordu. Tam bir haftadır Lice’de halk kendi emeğiyle yarattığı okulun askeri güçlerin gidip gelmesi hem de Diyarbakır’da eğitim görebilecek okulun etrafında Valilik kararıyla ciddi bir güç yığılması söz konusu. Hepimiz aslında bunu gördük. Bunun tek bir nedeni var. Kürt halkının taleplerinin kabul edilmemesidir. Bir halk kendi anadilinde eğitim görme hakkına sahip değilse, kimse kalkıp bu süreçten bahsetmesin. Kimse diyemez ki bu süreç iyi gidiyor. Sürecin devam edilmesine dönük kimse bu konuda farklı şeyleri anlatmasın. Bugün burada bu okul mühürleniyorsa bu bir zihniyet sorunudur ve AKP’nin zihniyetinin değişmemesinin sorunudur. Eğer Kürt halkı kendi anadilinde eğitim hakkı anayasal güvence altına alınmamışsa bu bizim sorunumuz değil, bu mevcut hükümetin sorunudur. Biz artık kimseden sadaka beklemeyeceğiz. Mevcut bir hakkımız vardır, bu hakkı kendimiz uygulayacağız. Ana dilde eğitim devletin bize verebileceği bir hak değil. Bu halkın kendisinin yarattığı yasalarla okullarda kendi çocuklarını okutacaktır." ifadelerini kullandı.


CİHAN