Geri dönüşü olmayan yolculuk

Antarktik yörelerinde iki sefere öncülük eden Kraliyet Donanması subayı ve kâşifi Kaptan Robert Falcon Scott'ın, 1912 yılında felaketle sonuçlanan Terra Nova kutup seferinin fotoğrafları ilk kez gün ışığına çıktı

Geri dönüşü olmayan yolculuk
13 Aralık 2011 Salı 09:37 tarihinde eklendi, 2.367 kez okundu.

 

Scott Kutup Enstitüsü'nün (SPRI) bu ay Cambridge Üniversitesi'nde sergilediği fotoğraflar, "Kabataslak notlar ve ölü bedenlerimiz" başlığı altında yer buldu.
 
Fotoğraflar, coğrafi keşif amacıyla başlayan ancak geri dönüşü olmayan Terra Nova seferinde çekildi. İngiliz Antarktik Seferi adıyla da bulunan yolculuk 1910-1913 tarihleri arasında yapıldı. Keşif seferi, ismini, yolculukta kullanılan Terra Nova gemisinden aldı.
 
Sergide, fotoğrafların yanı sıra, sefere ait mektuplar ve günlükler de yer alıyor. Bunların çoğu ilk kez kamuya açık bir yerde gösteriliyor.
 
17 Ocak 1912 tarihinde Güney Kutbu'na ulaşan beş kişilik bir ekibe önderlik eden Kaptan Scott, bu seferden dönerken hayatını kaybetti. Henüz 44 yaşındayken ölen Kaptan ve yol arkadaşları, takâtsizlik, açlık ve aşırı soğuktan bütünüyle dondu.
 
TECRÜBESİZLİKLERİ SONLARI OLDU
 
Ölüm haberini izleyen dönemde Scott, onyıllarca 'İngiliz kahraman' olarak anıldı, anıtları dikildi. 20. yüzyılın son yıllarındaysa, bu hayranlık yerini soru işaretlerine bıraktı.
 
Kaptan ve arkadaşlarının yaşamlarını bitiren afetin nedenlerine odaklanan ilgi, yeniden değerlendirilmeler yapılmasına neden oldu.
 
21'inci yüzyılda araştırmacılar, Scott'ı 'cesur bir kaşif' olarak ansalar da, yaşanan felakette sorumluluğu olduğuna ve hatalar yaptığına ilişkin görüşlerini açıkladılar. Kaptan'ın yeterli tecrübesinin olmadığı da ileri sürüldü.
 
NORVEÇLİLER ÖNCE DAVRANDI
 
Kaptan, Terra Nova ile Güney Kutbunu ilk kez kez keşfederek, bu onuru İngiliz Kraliyeti'ne yaşatmayı hedeflemişti. Ancak oraya varınca, Roald Amundsen tarafından yürütülen Norveç keşif kafilesinin buraya haftalar önce gelmiş olduğunu anladı.
 
Terra Nova (İngiliz Antarktik) Seferi, 20'inci yüzyılda Antarktika'ya yapılan üçüncü İngiliz seferi olarak tarihe damgasını vurdu.
 
Robert Falcon Scott, bu talihsiz seferden önce 1901-1904 yılları arasında "Anktartik'te Keşif" yolculuğunu gerçekleştirmişti.
 
Victoria karasına ve Transantarktik dağ sırasına ulaşılan seferde, Kral 7'nci Edouard kara parçasına erişme çabaları başarısızlıkla sonuçlandı.
 
Beş kişinin yaşamına mal olan seferin acı hatıralarıysa bu fotoğraflarla birlikte gün ışığına çıkmış oldu.

Posta