Giresun fındığı anne sütünü artırıyor

Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Çebi, 2 yıldır sürdürdükleri bir çalışma sonucu Giresun'da üretilen fındık ile fındık ürünlerinin hem anne sütünü, hem de anne sütü kalitesini artırdığını belirlediklerini söyledi.

Giresun fındığı anne sütünü artırıyor
22 Ocak 2013 Salı 15:49 tarihinde eklendi, 1.084 kez okundu.

 

Çebi, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki yıl önce Giresun Kalite Fındık Tanıtım Derneği ile ortaklaşa 'Giresun Kalite Fındık ve Fındık Ürünleri Tüketiminin Anne Sütünün İçeriğine ve Miktarına Etkileri' üzerine bilimsel bir çalışma başlattıklarını belirtti. Bilimsel çalışmanın geçtiğimiz yıl sonuçlandığını vurgulayan Çebi, çalışma ile Giresun fındığının anne sütüne önemli ölçüde faydalar sağladığını belirlediklerini kaydetti.
 
"90 ANNE ÜZERİNDE ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ"
 
Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Çebi, bilimsel çalışmanın sadece 0-6 aylık bebekler ve bebeklerini anne sütüyle besleyen 90 anne üzerinde gerçekleştirildiğini dile getirdi. Çebi, çalışma sonucu ortaya çıkan bilimsel sonuçların hem anne sütü miktarının, hem de kalitesinin artırılması noktasında, hem de bebeklerin gelişimi açısından önemli olduğuna işaret etti. Çebi, şöyle konuştu: "Giresun’da 0-6 aylık bebeği olan ve sadece anne sütüyle beslenen anneler ve bebekleri oluşturdu. Örneklem grubu ise rastgele seçildi. Çalışma kapsamında anne sütünün miktarını değerlendirmek için bir anket formu kullanıldı. Deney ve kontrol grubuna ilk izlemde anket uygulanarak anne sütü miktarı değerlendirildi, annelerden süt örnekleri alındı ve deney grubuna, bir ay süreyle 40 gram Giresun Kalite fındık ile yine Giresun Kalite fındıktan üretilen ezmeleri verildi. İkinci izlem ise birinci ayın sonunda yapıldı. İkinci izlemde de anne sütü miktarı tekrar değerlendirildi. Anne sütlerinden örnekler alındı. Anne tarafından tüketilen fındık ve fındık ürünlerinin çocukların büyüme ve gelişmesini değerlendirmek için boy, kilo ve baş çevresi ölçümleri her iki izlemde de takip edildi. Alınan örnekler LC-TOF kullanılarak anne sütünden fındık ve fındık ürünlerinin tüketimi öncesinde ve sonrasındaki anne sütü yağ içeriği tespit edildi. Ayrıca alınan süt örneklerinin analizleri sonucu Giresun Kalite fındık ve fındık ürünleri tüketen annelerin sütlerindeki yağ miktarının da arttığını belirledik."
 
Giresun Kalite Fındık Tanıtım Derneği Başkanı Kubilay Yaman ise yaptığı açıklamada, bilimsel çalışmadan ortaya çıkan sonucu Sağlık Bakanlığı yetkililerine taşıyacaklarını söyledi.
 
Yaman, "Hedefimiz Türkiye genelinde uygulanacak annelerin Giresun Kalite fındık ve fındık ürünlerini yemelerini teşvik edecek bir proje hazırlayarak, Sağlık Bakanlığı ile bu projeyi ortak yürütmek." dedi.

CİHAN