"Girişimci gençlere ihtiyaç var"

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Dr. Hasan Sert, "Türkiye 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacaksa, mutlaka dünya ticaretini yüzde 2'lere çıkarması lazım. Bunu yapmak için yeni girişimcilere ve iş adamlarına ihtiyaç var" dedi.

02 Aralık 2013 Pazartesi 18:22 tarihinde eklendi.
Hasan Sert, Zonguldak'taki Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) İnsan Kaynakları ve Kariyer Kulübü'nce Tahir Karaoğuz Konferans Salonu'nda verdiği konferansta üniversite öğrencilerinin mezun olduktan sonra neler yapmaları gerektiği ve iş hayatında nasıl yer edinmeleri gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Dünya ekonomisine yön veren ülkelerin ve Türkiye'nin üretimdeki yeri hakkında açıklamalarda bulunan Sert, Amerika, Çin ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin Türkiye'yi 75 milyon nüfusulya büyük bir pazar olarak gördüğünü söyledi.
 
'DÜNYA PAZARINDA İYİ BİR İVME YAKALADIK'
 
2008'de Amerika'daki finansal ve konut krizinin ardından bu ülkelerin çok ciddi sıkıntılara girdiklerini anlatan Sert, İtalya'dan Çin'e kadar uzanan coğrafyada pazardaki ürünlerin ya çok pahalı ya da kalitesiz olduğuna vurgu yaptı. Sert, şöyle konuştu:
 
"Türkiye'nin başka çevresinde İtalya'dan başlayıp Çin'e kadar üretim yapan sanayi ülkesi yok. Türkiye'nin okumuş, bilgili insanlar, proje geliştiren ve yöneten insanlardan oluşan bir sermayesi var. Sizler varsınız. Bu çok önemli bir sermaye. Bu madenlerden, petrolden çok daha önemli. Avrupa ve Amerika çok kaliteli ürünler yapıyor, bütün dünya pazarlarına satıyor ama insanların alım gücü yok.

Özellikle o Afrika ülkeleri, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar filan yararlanamıyor. Çin ise çabuk bozulan hastalıklı ürünleri kalitesiz satıyor. Bu arada oluşan segment ise Türk ürünleridir. Kaliteli fakat ucuz. Herkesin gözünde olan işte bir sistematiği ortaya çıkaran sizin gibi, bizim gibi sivil toplum kuruluşları ile, iş adamlarıyla, 3 milyon 400 bin civarındaki iş hayatındaki insanların oluşturmuş olduğu üretim gücüyle biz iyi bir ivme yakalıyoruz dünya pazarlarında."
 
'MEZUN OLUNCA 2 BİN LİRAYA İŞE GİRMEK YERİNE GİRİŞİMCİ OLUN'
 
Dünya ülkelerinin ve liderlerinin artık girişimci ve yönetici olmak, şirketler kurmak isteyen insanlara itibar gösterdiğini anlatan Sert, şunları söyledi:
 
"Artık üniversiteden yeni mezun olmuş arkadaşlarımızın mutlaka girişimcilik kapısını çalması lazım. Artık, 'Ben bu işi yapmam lazım. Ben 2 bin lira, 3 bin lira maaşla çalışmayacağım. Ben kendi işimi kuracağım, şirketlerimi kuracağım' demesi lazım. Mutlaka daha çok başarıyı yakalamanız için beyninizi formatlamanız lazım. Artık çok iyi yetişiyorsunuz. Bizlerin dönemine göre eğitim teknoloji ve dünyaya ulaşım şartlarınız çok daha iyi. İnternet kullanımından başlayın fiziksel olarak yer değiştirmeye kadar şartlar çok değişti."
 
'2023 HEDEFİNİ GENÇLERLE YAKALAYACAĞIZ'
 
Türkiye'nin hedefleri olan bir ülke olduğunu ifade eden Sert, 2023'de dünya ekonomisinde ilk 10'a girmek için girişimci gençlere ihtiyacı olduğunu altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Ben 2023'de dünyanın en önemli ülkelerinden biri olacağım' diyen bir ülkenin, mutlaka dünya ticaretini yüzde 1.5'e ya da yüzde 2'ye çıkarması lazım. Bunu yapmak için girişimcilere ve iş adamlarına ihtiyaç var. Yani sizlere ihtiyaç var. Siz şimdi 2 bin lira maaşla 2 bin 500 lira maaşla dünyada çalışacak mısınız?

Yoksa dünyayı projelendirip oralara ürün satacak, hizmet satacak, oralara şekil verecek bir konumda mı bulunmalısınız? Bence bu ikinciyi yapmalısınız. Dünya ticaretinden alacağımız paya ulaşmak için sizlere ihtiyaç var. 57 bin olan ihracatçı sayımızı 100 bine çıkarmadan 2023'e varamayacağımız için yine size ihtiyaç var. Böyle bir noktayı sizlerle yakalayacağız biz başka türlü olmaz." 

DHA