Gitarın anavatanı Çorum çıktı

Alacahöyük kazılarında bulunan 3 bin 500 yıl öncesine ait bir kaya üzerinde gitar figürü tespit edildi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, “Gitara İspanyollar sahip çıkıyor ama onlarda bu kadar eski gitar yok'' dedi.

Gitarın anavatanı Çorum çıktı
13 Kasım 2012 Salı 12:38 tarihinde eklendi, 1.608 kez okundu.

Hitit güneşinin doğduğu topraklara ev sahipliği yapan Çorum'un Alaca ilçesine bağlı Alacahöyük beldesinde yürütülen kazı çalışmalarında yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine ait kaya bulundu.

 
Çıkarılan eserler arasında Hititlerin eğlencelerde vurmalı çalgıların yanı sıra telli müzik aletleri kullandıkları, bu müzik aletleri arasında gitarın da yer aldığı kabartma eserlerle belirlendi.
 
İspanyollar tarafından geliştirilen gitarın tarihçesinin Hitit dönemine kadar uzandığı, çıkarılan eserlerle belgelenmiş oldu.
 
‘İSPANYOLLARDA BU KADAR ESKİ GİTAR YOK’
Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, enstrümanlar içinde en eski olarak bilinenin Hitit gitarı olduğunu söyledi.
 
Çınaroğlu, “Dikkat edildiğinde gitarın sapında perdeler olduğu fark edilir. Gitarın şekli bugünkü klasik gitarın formatına oldukça benzemekte'' dedi.
 
''Gitara İspanyollar sahip çıkıyor ama onlarda bu kadar eski gitar yok'' diyen Çınaroğlu, ''Sfenksli kapının sol kulesinin hatları üzerinde, baş tanrıçanın simgesi ile başlayan figürler, kraliçe ve törene katılanlar, kurbanlık hayvan getirenler, kılıç yutan adamlar, gitarlı müzisyenler ve boğa figürleri ile devam etmekte. Bu da bize gitarın 3 bin 500 yıl önce var olduğunu gösteriyor'' diye konuştu.
 
'GİTARIN DOĞUM YERİ ÇORUM'
Çorum'da yaşayan klasik gitar eğitmeni Osman Ünsal Taşçı ise Hititlerin gitar dışında başka enstrümanları da kullandığını söyledi.
 
Gitarın doğum yerinin Anadolu olduğunu savunan Taşçı, ''Hititlerde bulunan müzik, İnandık Tepesi'nde ortaya çıkan buluntularda görülüyor. Burada gitarın yanı sıra flüt, darbuka, tumba gibi birçok müzik aletinin varlığı söz konusu. İspanyollara teşekkür ediyoruz, gitarı geliştirmişler. Çünkü gitar deyince haklı olarak önce akla onlar geliyor ama gitarın doğum yerinin burası olduğunu düşünüyorum'' dedi.