Gizemli gemi karış karış aranıyor

Suriye'ye gitmekte olan gemiye İskenderun'da denetim yapılıyor

Gizemli gemi karış karış aranıyor
19 Nisan 2012 Perşembe 15:00 tarihinde eklendi, 2.227 kez okundu.

 

Suriye'ye giderken içinde silah ve mühimmat bulunduğu gerekçesiyle BM tarafından uyarılan ve rotasını değiştirmek zorunda kalan Barmuda bandıralı Atlantik Cruser adlı kuru yük gemisi İskenderun körfezine geldi..
 
Geçen cuma günü Mısır'dan yola çıktığı belirtilen ve Suriye- Kıbrıs- Türkiye arasında uydu sinyalini kapatıp, kaybolduğu öne sürülen 6 bin 200 tonluk Atlantic Cruiser adlı gemi, dün saat 11.15'de İskenderun açıklarına geldi. Gemi İskenderun Limanı'na girmeden yaklaşık 3-4 mil açıkta demirledi. Gemide yapılan incelemede patlayıcı-mühimmat olduğu belirlendi ve tehlikeli madde taşıdığını belirten 'kırmızı bayrak' çekildi. Ardından da gemi İskenderun Limanı'na çekildi.
 
Bugün sabah limana gelen Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü İskenderun Gümrük Muhafaza Müdürlüğü, İskenderun İlçe Emniyet Müdürlüğü Deniz Büro Amirliği yetkilileri tarafından detaylı inceleme başlatıldı. İlk olarak Antigua-Barbuda bandıralı geminin ambar kapaklarını açan ekipler, konşimentoda beyan edilen Suriye'ye ait patlayıcı ve başka ülkeleri götüreceği yüklerin saptanması için çalışma yaptı. Geminin sahibinin avukatları ile gemi ve içindeki yükü sigortalayan firmanın yetkilileri de çalışmalara eşlik etti.
 
Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri denizden, Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nün ekipleri de karadan gemiyi korumaya aldı.
 
İlk tahliye limanının Tartus Limanı olduğunu dile getiren Funk, şöyle konuştu:
 
''Tartus'a yaklaşırken 70 mil kala 'Suriye direniş örgütü' adlı bir yerden tehdit e-maili geldi ve gemiyi durdurmamızı istediler. Gemide Suriye hükümetine silah taşındığıyla ilgili istihbarat aldıklarını belirterek, geminin gelmemesini istediler. Suriye kara sularına girersek saldırarak gemiyi batıracaklarını söylüyorlardı ve biz de gemiyi durdurduk. E-mailin doğru olup olmadığını incelettik, böyle bir örgütün var olduğunu, bu tür e-maillerin atıldığını, gerçek olma ihtimalinin yüksek olduğunu öğrendik.''
 
Gemi ve mürettebatın güvenliği için Suriye'ye gitmeme kararı aldıklarını vurgulayan Funk, Alman hükümetiyle görüştüklerini ve onların da kararının bu yönde olduğunu ifade etti.
 
Johan Funk, ardından hemen Alman hükümetinin, Türkiye hükümetiyle temasa geçtiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
 
''Suriye'ye gitmeden gemideki yüklerin kontrol edilmesi için yardımcı olunmasını istedik ve önce İskenderun'a geldik. Zaten İskenderun'da tahliye edilecek yük vardı ama hepsinin incelenmesi için buraya geldik. Salı günü Türk hükümetinden onay geldi ve dün itibarıyla kara sularına geldik, İskenderun'a ulaştık. Dün akşam yükün kontrolü için geç olduğu için bu sabah itibarıyla yetkililer, geldi ambar kapakları açıldı ve incelemeler başladı. Yüklerin ne zaman ne şekilde tahliye edileceği konusunda acente ile gümrük ve liman yetkililerinin anlaşmaya varmasını bekliyoruz. Karardan sonra tahliye başlayacak incelemeler aralıklarla sürecek. Önümüzdeki günlerde sonucu hep birlikte göreceğiz.'
 
CİDDİ ZARARLAR VAR
 
Geminin sahibinin özellikle inceleme talep ettiğini vurgulayan Funk, ''Sadece geminin, mürettebatının değil Alman hükümeti ve basın mensuplarının da sonucu öğrenmesini istiyoruz'' dedi.
 
Funk, yaşanan olaylarda kendilerinin adeta kurban olduklarını belirterek, şunları kaydetti:
 
''Cuma gününden bu yana geminin kiracısı para ödemeyeceğini söyledi. Gemi, para kazanmadığı gibi ekstra masrafları biz karşılıyoruz. Kesin rakam vermek mümkün değil ama ciddi zararımız var. Biz genellikle proje malzemesi taşıyoruz. Rüzgar ve termik santraller için yükler taşırız. Türkiye'ye getirilen patlayıcı maddeler, normalde taşıdığımız ürünlerdendir. Bütün gemiler bu yükleri sertifikayla taşırlar. Tehlikeli yük taşıyacak gemilerin sertifikaları var.''
 
Geminin radardan kaybolduğuna ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Funk, ''Geminin cihazı 4 saat boyunca, kiracısının da talebiyle kapatıldı. Güvenlik için bunu yaptık. Gemi bulunduğu yerde durmaya devam etti. Uluslararası açıdan bulunduğu yerin takibi zaten mümkün'' diye konuştu.
 
Bu arada, gemideki ön incelemenin tamamlandığı ve ambar kapaklarının kapatıldığı bildirildi.
 
İncelemelerin, tahliye işlemleriyle birlikte yürütüleceği, tahliyenin de bugün öğleden sonra başlayacağı öğrenildi.